Uncategorized

Mus

P1010730Een mus, de gewoonste vogel die ik ken. Ik had nooit gedacht dat ik helemaal naar New Orleans zou moeten reizen om zo’n mooie foto van zo’n simpel beestje te maken. Nou wás dat ook niet zo: ik ging voor heel andere dingen naar de Verenigde Staten, voor de muziek bijvoorbeeld. En die is er zeker in New Orleans, en daar hebben we zeer van genoten.

Zou zo’n musje daar nou ook van genieten? Het is officieel wel een zangvogel; wat dat betreft misstaat hij niet in New Orleans. Of zou hij geheel toevallig, zonder vooropgezet plan, geland zijn op Jackson Square, midden in die warme stad, gewoon, omdat hij, of zij, water zag? Lekker fris water, om flink mee te spetteren. Voor een mus moet het leven tamelijk ongecompliceerd zijn. Als ie maar te eten en te drinken heeft, dan komt er vaak wel een mooie riedel uit zijn snavel.

Dat is even wat anders dan de blues: daarvoor moet je eerst van alles hebben meegemaakt. Ik zie, of hoor, mussen dan ook voorlopig geen blues zingen, zelfs niet als ze in New Orleans wonen en Katrina hebben meegemaakt. ‘Woke up this morning’ kan bij een mus alleen gevolgd worden door zoiets als ‘and found me a sunflower seed’. Nou, en dan moet het al een leeggegeten zonnepit zijn, wil je daar verdrietig van gaan zingen.

Het Engelse woord voor mus is trouwens sparrow, we hebben het even opgezocht. Maar Mighty Sparrow was geen blueszanger, ook al ken ik van hem alleen het droevige ‘Only a fool breaks his own heart’. Maar nou spring ik helemaal van de hak op de tak. Mooie foto, toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s