Buiten/Uncategorized

Uitzicht

DSCF5088Al ruim 14 jaar genieten we hier van een weids uitzicht op een stuk stad dat wordt beheerd door Natuurmonumenten. We verbeelden ons zelfs dat van dit hele rijtje huizen dat van ons het breedste en verste zicht heeft, omdat rechts en links hiervan rijen struiken staan. In de verte wordt de horizon opgevuld met twee bouwwerken die bij elkaar horen: een hal waarin je langs de binnenmuren alpinist kunt spelen, en een toren die bedekt is met klimmers-grepen, en waarlangs je dus aan de buitenkant omhoog kunt. We zien er regelmatig iemand gebruik van maken en na een al dan niet geslaagde poging weer abseilen. Dat laatste lijkt mij persoonlijk het leukste deel.

Behalve de vogeltjes in eigen tuin zien we hier ook grotere en schuwere exemplaren, die zich zelden of nooit tot vlak voor ons raam wagen. Maar aan de sloot die onze tuin afgrenst zitten vaak reigers te vissen, en ín de sloot zwemmen eenden en waterhoenen en soms ook een zwanenfamilie. Op het veld erachter laat zich soms zelfs een fazant zien. Van zich laten horen doet die fazant vaker: een schor, hoog gekrijs vanuit het struikgewas verraadt zijn aanwezigheid. In diezelfde struiken, rechts in ons uitzicht, horen we in het voorjaar ook de koekoek.

En dan heb ik het nog alleen maar over vogeltjes gehad; er zijn ook andere beesten, waarvan de kikkers wel mijn favorieten zijn. Op zomeravonden val ik in slaap met hun gekwaak, en als ik eens ’s nachts wakker word, hoor ik ze nog. Hun gezang, hun lokroep zo men wil, kan mij niet luid genoeg klinken, al was het alleen maar om eventuele andere geluiden te overstemmen. Het nadeel van zo’n open vlakte voor je deur is namelijk wel weer dat het geluid vanuit de stad makkelijk tot hier doordringt. Maar laat ik niet klagen, ik woon hier graag.

Ik moet er dan ook niet aan denken dat vage geruchten over mogelijke bebouwing van dit gebied op waarheid blijken te berusten. Dat ik, als ik ter inspiratie uit het raam staar, bij overburen binnen zou staren. Dat onze kikkersloot gedempt wordt om er een fietspad tussen de huizen van te maken. Dat de mistige zonsopkomsten voortaan alleen nog vanuit het slaapkamerraam en met ingewikkeld verbogen nekwervels te zien zijn.

DSCF5084

oktobermorgen 2010

2014-01-26 09.04.33

afgelopen zondag, vanuit het slaapkamerraam

3 thoughts on “Uitzicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s