Heilig/Uncategorized

Ingehaald door de actualiteit

homowet UgandaWas ik in de column die ik vorige week hier postte nog trots op ‘ons’, moet ik nu al weer concluderen dat dat niet geldt voor al mijn ‘geloofsgenoten’. Niet iedereen die zich christen noemt lijkt de zelfde ideeën te hebben over liefde en over het recht om jezelf te zijn. De president van Uganda heet ook christen te zijn, maar die heeft een wet ondertekend waardoor in zijn land homo’s (LHBT’s) opgepakt kunnen worden om wie ze zijn.

Op Facebook heb ik daarover een onfrisse en enigszins uit de hand gelopen discussie gevoerd, die begon met mijn ‘hoera-tje’ voor bisschop Tutu nadat hij president Museveni had gevraagd de genoemde wet niet te bekrachtigen. Degene die daarover met mij in discussie trad, leek vooral op het standpunt te staan dat landen en bevolkingsgroepen hun eigen groeiproces moeten kunnen doormaken, maar gleed later af naar laakbare uitspraken over homo’s in het algemeen.

Feit is dat in veel landen in Afrika, ook in Uganda, homoseksualiteit en aanverwante geaardheden/gedragingen nooit een probleem zijn geweest. Totdat ‘wij christenen’ ons daar zo nodig mee moesten gaan bemoeien waren homoseksuele stellen in Afrika totaal geïntegreerd in de cultuur en maatschappij. Daar kan het moderne westen zelfs nog een puntje aan zuigen. Het artikel in Trouw van vandaag laat zien dat de werkelijkheid omgekeerd is: homofobie blijkt een Westers exportproduct te zijn. http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3603825/2014/02/26/De-angst-voor-homo-s-is-een-Westers-exportproduct.dhtml De haat tegen LHBT’s blijkt in Afrika geïntroduceerd te zijn door met name Amerikaanse evangelicalen, een naar mijn smaak enge subcategorie christenen.

Ik zal de laatste zijn om iedereen zijn eigen tempo en proces van volwassen worden te misgunnen. Ik houd er ook niet van om mensen aan te wijzen als minder volwassen (of dommer, of slechter, of asocialer) dan ikzelf. Maar ik ben wel bang voor mensen die met hun wijze van denken anderen beneden zichzelf stellen. En dat geldt misschien wel speciaal christenen, omdat ik dacht dat Christus ons wat anders had proberen bij te brengen.

 

One thought on “Ingehaald door de actualiteit

  1. YOU GO, AGNES!! Goed gezegd. Heb gisteren ( op tv) nog een paar van die amerikaanse evangelisten aan het werk gezien. Schandalig wat zij dan als zogenaamde feiten verkondigen. Stephen Fry had daar laatst ook een interessant programma over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s