Buiten

Toerist in eigen stad

P1030142Een van de voordelen van werken in de binnenstad van Groningen is de tussen-de-middagwandeling. Natuurlijk trekken de winkels me vaak, maar soms loop ik de andere kant op, bijvoorbeeld samen met collega Marian.

Op één van die middagen waren we al 100 meter stad-inwaarts gegaan toen Marian zei dat ze me eigenlijk iets zou willen laten zien aan de buitenkant van de Diepenring. Zonder aarzelen draaiden we 180 graden en stapten we de andere kant op, hier en daar een paar collega’s die ook aan de wandel waren, in verbazing achterlatend.

Als je het stadscentrum uitloopt door de Oude Boteringestraat, en dan net over de brug linksaf slaat, kom je eerst langs een pleintje met wat groen en wat bankjes, waar vaak wel mensen zitten. Met een biertje, een joint, een snuifje? Het is geen pleintje waarop ik me gauw tussen de mensen begeef, maar ik fiets er dagelijks langs en heb eigenlijk nog nooit iets zorgwekkends zien gebeuren.

Wij liepen verder, tot voorbij de volgende brug. En net daarna stond het huis dat Marian op het oog had. Blauwe regen bloeit maar kort, maar juist die dagen hing hier een overdaad aan prachtige bloemtrossen, gewoon tegen een grachtenpand aan. Het meeste verkeer knotst hier met een vaart voorbij, maar wij staken even over, om het geheel vanaf de waterkant te kunnen bekijken.

Duidelijk is dat deze Wisteria hier al jaren groeit; de oudste stammen zijn dikker dan mijn pols. Toch was dit huis me nooit eerder opgevallen, al woon ik al meer dan 35 jaar in deze mooie stad. Natuurlijk moesten we ook even dichterbij kijken en een paar close-ups maken; gelukkig heb ik mijn kameraad de camera altijd in de tas. Behalve door de prachtige bloemtrossen werd mijn aandacht ook getrokken door het tere jonge groen, nog niet eens helemaal groen, maar met zo’n glans van ‘net nieuw’ eroverheen.

P1030140P1030139

Onze missie voor deze middag was zo al mooi geslaagd, maar Marian had nog meer voor me in petto. Nu moest ze zelf ook even zoeken; het volgende curiosum zat wat meer verstopt dan deze uitbundige bloemenpracht. Een stukje verder sloegen we rechtsaf en wandelden onder een oud voormalig pakhuis door, om te kijken of zich aan de achterkant nog iets leuks bevond. Dat viel tegen, er stonden alleen auto’s geparkeerd, waarschijnlijk van personeel van de bedrijven die hier nu kantoor houden. Rechtsomkeert maar weer, waarna we tot onze schrik ontdekten dat er een hek achter ons was dichtgedraaid. Elektronisch kennelijk, want er was niemand te zien.

Toen we wat bijkwamen van de schrik-lach, tikten we voorzichtig op het raam van een kantoor dat uitkeek op de onderdoorgang van het pakhuis, en keken de man die daar achter zijn bureau zat hulpeloos aan, terwijl we naar het hek wezen. De man pakte een klein apparaatje tussen zijn spullen vandaan, drukte erop en de hekken openden zich weer. Pfff, we waren weer vrij!

Marians andere bezienswaardigheidje bevond zich een stuk verderop, bijna aan het andere eind van dit stuk Noorderhaven. Geen idee wie dit hier heeft opgehangen en geïnstalleerd en wanneer, maar het werkt: er komt echt stromend drinkwater uit. Het jammere is alleen dat de hoeveelheid voetgangers hier zeer beperkt is; dit fonteintje zou je eigenlijk in een van de winkelstraten of op een markt willen zien. Maar dan toch: hij doet het als je ertegen praat of als je je hand er voorlangs beweegt.

P1030144  P1030145  P1030146

Via de Plantsoenbrug en de Vissersbrug liepen we weer richting werkplek, waar we het toerisme tot ver buiten onze grenzen weer gingen promoten. Wij waren even helemaal weg geweest in eigen stad.

One thought on “Toerist in eigen stad

  1. Ha ha, wie verre reizen doet, kan veel verhalen…in het huis met de blauwe regen woonde vroeger juffrouw Van Winter, die de bibliotheek bij Theologie bestierde…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s