Shelfie

Shelfie 2

shelfie - voor Interieur-styling, het is niet echt mijn ding. Sommige mensen zijn er geweldig goed in, zijn er ook altijd mee bezig om leuke dingetjes te zoeken die bij elkaar passen in een speciaal hoekje. Ik zou het ook wel willen kunnen, maar ik ben meer het type van ‘ik heb wat leuks, waar zal ik het eens neerzetten?’ En bij mij is ‘wat leuks’ dan een dingetje dat ik heb gekregen van een lief mens of dat ik meegenomen uit een prettig oord.

Boven de bank in onze huiskamer hebben we twee glazen plankjes (‘regeltjes’ schijnen die te heten), waar veel van dat soort dingen terecht komen. En vervolgens blijven ze er eindeloos staan of liggen, gewoon omdat onze hulp in de huishouding ze elke week na het poetsen van de plankjes weer keurig terug zet. Precies op de plek waar ze stonden, ik vind het knap, want als je mij midden in de nacht wakker maakt met de vraag hoe het stond, zou ik het echt niet kunnen zeggen.

Vanmorgen vond ik het hoog tijd worden voor een ‘restyling’. Dat begint bij kijken wat er eigenlijk allemaal op die plankjes nog staat en ligt, en wat dat daar doet. Verrassing: er stond een heleboel gewoon te niksen. Neem nou dat leuke verlichtingsdingetje op de onderste plank: ik weet niet hoelang geleden al gekregen van schoonzuslief, en echt, ik vind het nog steeds een mooi lampje, maar licht geven doet het niet. Ik heb geen stopcontact in de buurt, en had ik dat wel, dan zou ik het nog bijna nooit gebruiken. Functionaliteit wint het in de praktijk toch van sfeer, vandaar dat dat leeslampje rechts gewoon niet kán sneuvelen: ik wil op mijn bank kunnen zitten lezen.

Naast datzelfde lampje staan links 3 foto’s tegen elkaar aan tegen de wand geleund. Een portret van dochterlief van minstens 5 jaar oud (ze draagt al jaren een bril); daarachter is een stukje te zien van een oude schoolfoto van mijn vader (een zus en een broer van hem staan er ook op, maar die zie je niet), en daar weer achter vond ik ook nog een kleuterfoto van onze tweeling-neven, die vorige week al 13 zijn geworden. Wat doet zo’n foto daar nog?

Ingeklemd tussen plankje en bank zit onze pinguïn Frits, volgens mij heb ik het al eens over hem gehad. De interne discussie over de vraag hoe lang hij daar nog mag blijven zitten, woedt nog wel even voort, vrees ik. Ik heb het beest cadeau gekregen van lieve mensen die daarmee mijn liefde voor deze vogel erkenden en steunden. Maar of het hun bedoeling is geweest het beestje al die jaren bij mij op de bank te laten zitten? Interieurarchitectonisch zal het wel niet verantwoord zijn.

De woestijnroos rechts moet zeker blijven, al was het alleen maar als herinnering aan de overleden vriend die deze samen met zijn vrouw voor ons meebracht uit Syrië. Ik vind het sowieso onvoorstelbaar aardig wanneer ik van een vriend(in) iets krijg wat hij/zij in een ander land voor me heeft gekocht – zelf ben ik daar behoorlijk slordig en onattent in. Het kleine rode schaaltje linksvoor is ook zo’n aandenken aan een reis van iemand anders – in dit geval van een ex-collega, die het meenam uit Istanbul. Het past alleen niet in mijn ‘concept’ voor een nieuwe indeling, al kan ik het echt nog niet promoveren naar de doos voor de rommelmarkt. Ik vind er een plekje voor in een ander deel van de kamer.

Verder nog een armband (wat moet die daar nou? hop, naar boven jij), een paar potjes uit Mali, een dikke gekleurde kaars die ik ook heb gekregen en nog een klein sfeerkaarsje van eerder genoemde schoonzus. Ik denk dat de bovenste regel maar lichtjes-plank moet worden, want daar staat er sowieso één die niet weg kan: onze trouwkaars. Het bol-puzzeltje dat ik zelf meegenomen heb uit Boedapest, kan nu wel eens weg, en dat geldt ook voor de trofee die onze dochter won met een improvisatiewedstrijd. Nou ja, weg? Ergens in de ‘kast voor je weet maar nooit of ze er zelf nog eens ruimte voor krijgt’. Ook het schilderstukje dat nog uit de beginjaren van haar basisschoolcarrière stamt, kan nu het veld wel eens ruimen. En van dat groene glazen kaarsenhoudertje weet ik helaas al niet meer waar het vandaan komt; kaarsjes worden er zelden tot nooit in gebrand, dus dat is ook exit.

restyled shelfies

Stap 2: wat dan wel? De kaarsen en de woestijnroos verzamel ik op de bovenste plank. Ook hier merk ik dat ik het stylen niet echt in me heb: de boel komt gewoon van links naar rechts op het plankje terecht, er zit geen enkele gedachte achter de plaatsing. Zie je trouwens die vlek daarboven? De trouwkaars heeft daaronder staan walmen, dus wat is er logischer dan die weer onder die roetvlek terugzetten? Goed idee, Angus! Je hebt vast ook mensen die zo’n vlek meteen gaan schoonmaken; ik ben alleen maar bang dat het middel erger is dan de kwaal, en dat we dan vervolgens die hele wand opnieuw moeten schilderen.

De onderste plank wordt lekker toch een Mali-schapje. De foto hebben we al een halfjaar op dit formaat in huis, maar hij wacht nog steeds op ‘verwerking’: er moeten nog dingen aan voor bevestiging aan de wand, en al die tijd kan niemand hem zien (behalve op de facebookpagina van dochterlief – het is of was haar omslagfoto). Verder liggen er op onze keukenkast wat dingetjes die je nu eigenlijk net niet kan zien, omdat ze net boven ooghoogte liggen, en dat is jammer. Een houten prik-ding met een mensvormig handvat, een klein beeldje, Dogon denk ik, twee metalen maskerachtige hangertjes voor aan een ketting. Moet trouwens wel een sterke nek hebben, het metaal is behoorlijk zwaar. En twee ringen die heel mooi bewerkt zijn maar die ik nooit zou durven dragen omdat ik vrees dat ze van koper zijn, en dat oxideert zo lekker op je huid.

bovenste plankonderste plank

Nou, en dan ben je inclusief het schrijven van deze blogpost toch zo een ochtend bezig…

2 thoughts on “Shelfie 2

  1. mijn trouwkaarsen en doopkaarsen slingeren boven rond. ik geloof dat onze trouwkaars zelfs een keer keurig in zijn houder gebroken is. Ik denk daar maar niet te veel over na. MM ik ga over hoekjes bloggen. Da’s leuk ontdek ik hier…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s