Mali

Wie? Koekje van eigen deeg

gijzelaarsVan de twee mannen hiernaast was er één begin deze week wereldnieuws: hij is bevrijd uit de handen van een extremistische groep, na een gijzelaarschap van drieënhalf jaar. Sjaak Rijke heet hij, en hij was op vakantie in Mali toen hij gevangen genomen werd. In de krant las ik dat veel mensen gereageerd hadden met ‘Sjaak wie?’, en ik was geschokt, want hoe kon je nou niet weten wie dit was?

Vanmorgen las ik in de krant dat er nu nóg een Nederlandse gijzelaar vastzit in een ver buitenland, verder weg dan Timboektoe. Op de Filippijnen houden terroristen van Abu Sayyaf Ewold Horn gevangen, ook al weer drie jaar. En ik dacht: ‘Ewold wie?’ Ewold is een vogelliefhebber uit onze eigen provincie waar niks boven gaat. Het zal je maar gebeuren.

Ik kan moeilijk beweren dat de situatie van de één erger is/was dan die van de ander. Toch trekt nieuws over Mali altijd mijn onmiddellijke aandacht. En dat in feite alleen omdat ik er één keer twee weken heb rondgetrokken. Nou ja, en wat natuurlijk meespeelt is dat mijn heer gemaal er langer heeft verbleven, voor zijn studie, maar dat was eigenlijk in een ander Mali. We houden van dat land, van wat wij ervan kennen, van de mensen en hun levenskunst.

Ik ken ook mensen die op een soortgelijke manier van bijvoorbeeld Thailand houden. Of van noem eens wat: Australië. Daar heb ik zelf dan minder mee, maar zo zijn er vast ook mensen die een zwak hebben voor de Filippijnen, en altijd opveren als dat land op wat voor manier dan ook in het nieuws komt. Die mensen hebben misschien Ewold Horn wel op hun netvlies staan. En hetzelfde zal wel gelden voor mensen uit de buurt van Termunten, waar hij vandaan komt.

Ewold en Sjaak zijn van dezelfde generatie – mijn generatie. Ze stonden waarschijnlijk volop in het leven totdat ze van hun eigen toekomstverwachtingen werden beroofd door een stel mensen met oogkleppen op. Ik kan me amper voorstellen hoe je als familie en vrienden van deze mensen de hoop op vrijlating levend houdt. En áls je je geliefde terug krijgt – herken je hem dan nog?

Het wereldnieuws komt tegenwoordig van alle kanten tot ons; het is bijna niet te doen om alles bij te houden. Maar soms komt een verhaal even binnen, raakt het je (lees ‘me’) meer dan een ander verhaal dat misschien minstens even erg is. Ik kan alleen maar hopen dat er tegenover elke ‘Wie? Wat?’ antwoorden zijn van mensen die zich betrokken voelen bij het lot van slachtoffers met en zonder naam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s