muziek

Alwéér een concert

eindpunt van The Blues Trail, startpunt van onze reis

De heren en dames popmusici beleven maar een goed jaar aan mijn gezin, relatief althans. We hebben de smaak sinds een paar jaar flink te pakken, helemaal sinds onze muziekreis naar de Verenigde Staten, twee jaar geleden. Popprofessor Leo Blokhuis zelf had een grote inbreng in de route en de planning van de hoogtepunten van die reis, en mijn baas tekende voor de rest van het programma. We zijn aardig verslingerd geraakt aan de ‘Americana’, hoewel de beoefenaars van die stijl, als dat al een stijl is, niet noodzakelijkerwijs uit Amerika komen.

Knopfler in concert

Knopfler in concert

Gisteravond was het de beurt aan Mark Knopfler om ons live te laten genieten van zijn muziek. Plaats van handeling: de Ziggo Dome in Amsterdam, waar we zitplaatsen hadden bemachtigd in de zaal, zeg maar wat in een voetbalstadion het veld is. Rij 34 klinkt niet heel ver naar achteren, maar toch bleek onze plek geen garantie voor een redelijk vrij zicht op het podium, waar Knopfler en zijn kornuiten de sterren van de hemel stonden te spelen. Dan nog kun je eigenlijk niet zien wie wie is; je moet maar geloven dat het de man is die in het felste spotlight staat. Ik had het geluk helemaal op het uiteinde van een rij te zitten, zodat ik zonder iemand te storen af en toe kon gaan staan; zo kon ik deze foto ook maken zonder allemaal achterhoofden erop. Want dat was wat ik voornamelijk zag als ik zat: hoofden. En dan ben ik nog niet eens zó klein.

Dat is dan ook meteen het nadeel van concerten in dit soort zalen: je moet er niet van uit gaan dat je je idool echt in het gezicht kan kijken. En wat mij betreft heeft de Ziggo Dome voor mij dan ook een groot nadeel: op de tribunes heb je dan weliswaar vrij uitzicht op het podium, maar zit je er wel erg ver van af. Alleen: die heel grote jongens (en meisjes) spelen bijna alleen maar in zulke grote zalen, en de live belevenis op zich is toch wel heel speciaal. Te denken dat al die mensen geraakt worden door dezelfde muziek als die jij mooi vindt – het heeft wel wat, al besef ik daarmee tegelijk dat ik niet zo uniek ben als ik wel eens hoop. Gisteravond was het in elk geval volstrekt duidelijk dat wij de enigen niet zijn voor wie ‘Romeo & Juliet’ en ‘Going home’, het slotnummer van dit concert én van de film ‘Local Hero’, in de persoonlijke top25 staan.

Rory Block op nog geen 10 meter afstand

Rory Block op nog geen 10 meter afstand

Het was niet het eerste concert dit jaar, en ook niet het laatste: in mijn vorige blog heb ik het al over EC in de Royal Albert Hall gehad, en binnenkort volgt nog Jackson Browne in de Heineken Music Hall. En later dit jaar doen we nog wat ‘kleinere’ optredens, waar we er trouwens ook al een van hebben gehad, van Rory Block in de Metropool in Hengelo. Misschien vind ik dat nog wel haast zo leuk: in een kleinere zaal zit je dichter bij de artiest, vaak samen met echte liefhebbers.

Wat ik me blijf afvragen, en ik weet dat ik de enige niet ben, is waarom sommige mensen zulke dure concertkaartjes kopen, met name voor de grote zalen, als ze tijdens de optredens hun mond niet kunnen houden. Op verkeerde momenten applaudisseren vind ik nog tot daar aan toe, maar er doorheen kletsen terwijl de artiest mijn favoriete nummers ten gehore brengt – ik vind het niet kunnen. Een goede vriend en collega heeft ooit het lef gehad om aan zulke mensen te vragen: ‘Moet ik even vragen of ze wat zachter spelen, zodat jullie elkaar goed kunnen verstaan?’ Waarom gaan zulke mensen überhaupt naar zo’n concert toe? Een biertje in de kroeg is goedkoper. Nou ja, misschien zijn zulke mensen wel heel rijk…

Ik voel me vooral rijk omdat ik kan genieten van mooie muziek, soms live, soms ook gewoon thuis, of in de auto. En dat pakt niemand me af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s