Uncategorized

Denken in kansen

verandering Fokke & SukkeJournaal, kranten en andere media jubelen dezer dagen over groei en herstel. Er is alleen één categorie werkzoekenden die extra hard moet blijven zoeken: de 50-plusser. En precies dezer dagen word ik aan dat leger toegevoegd, na 16 mooie, leerzame jaren waarin ik me nuttig en productief heb gevoeld en in de baas z’n tijd óók nog heel wat van de wereld heb kunnen zien.

Net als mijn collega’s die ook om bedrijfseconomische redenen niet mee kunnen in het te herstructureren bedrijf, weiger ik bij de pakken neer te gaan zitten, maar de realiteit is dat het geen makkie wordt. Maar we moeten ‘denken in kansen’, niet in problemen, er niet bij voorbaat van uitgaan dat het glas nu half leeg of leger is. Iemand zei tegen me: ‘Misschien zit er ergens een werkgever niet op een 56-jarige te wachten, maar wel op jou!’ Ik vind het een mooie, hoopvolle gedachte, die me even loshaalt uit mijn categorie, en mij uitlicht als uniek persoon.

Wat zou ik graag de kans krijgen om nog een jaar of 10-12 een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Ik weet natuurlijk ook wel dat je dat op veel manieren kunt doen, en niet noodzakelijkerwijs in een betaalde baan, maar ik weet ook dat uitkerende instanties daar zeer kritisch naar kijken, ongeacht de realiteit van de dag. Denken uitkerende instanties eigenlijk ook in kansen? Misschien in de kans om het aantal en de hoogte van de uitkeringen zo laag mogelijk te houden zonder te kijken, of kijken ze werkelijk naar mogelijkheden om mensen te helpen aan een zinvolle besteding van hun beschikbare tijd?

‘Geniet eerst maar eens van je vrijheid,’ zei iemand anders. Wat mij betreft bestaat vrijheid bij de gratie van haar tegenhanger, die ik hier maar even ‘structuur’ noem. Is die structuur er niet ook, dan wordt vrijheid al gauw ‘ledigheid’, hetgeen zoals ik bekend veronderstel, des duivels oorkussen is. Vandaag is het mooi weer, ik kijk naar een zonovergoten weiland met daarin een rustig wandelende reiger, en naar een tuin waarin het groen, geel, paars, donkerrood, oranje en licht-lila staan te schitteren.

Morgen maar weer eens op zoek naar vacatures? Of zal ik wachten tot de vacature mij vindt? Ik zal in elk geval zorgen dat ik me vindbaar opstel…

One thought on “Denken in kansen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s