Buiten

Alweer vakantie?

P1050298De afgelopen week heb ik me regelmatig toerist in eigen land gevoeld. Officieel heb ik dan ook vakantie, al betekent dat in dit geval dat ik de vrije dagen opmaak die ik nog te goed had van de werkgever die mijn diensten niet meer nodig denkt te hebben. Maar daarover ga ik het hier niet hebben, want voor wie het zien wil, is er ook in frustrerende tijden nog wel wat moois waar te nemen. Dus, dat u het maar weet: Angus houdt ook van natuur in eigen Stad en Ommeland.

klein wild in eigen tuin

klein wild in eigen tuin

Ik hoef hier maar drie stappen te zetten en ik sta in onze achtertuin, met uitzicht op een grote gemeenschappelijke groenstrook en in de verte een asymmetrisch bouwwerk waar een klimmersclub zijn kunstjes uithaalt. Tegenover trouwe lezertjes heb ik al eerder opgeschept over ons uitzicht; de foto hiernaast heb kunnen nemen door ín de tuin te kijken. Even een ander focus dus. In mijn onnozelheid zou ik hier bijna schrijven dat het een krekel is, maar ik lees net in een natuurgids dat een krekel nooit groen is, dus dit moet een sprinkhaan zijn. Weer wat geleerd…

het gezin Zwaan

het gezin Zwaan

Wat verder de wijde wereld in, verkennen we op de fiets zo af en toe de natuur in de hiervoor genoemde groenstrook, beter bekend als het natuurgebied Kardinge/Noorddijk. Er gaat vaak een camera mee in de fietstas; je weet immers maar nooit wat voor moois je onderweg tegenkomt. Dezer dagen is het donzigste bij de zwanenjongen aan het verdwijnen, maar ze opereren nog wel in gezinsverband. Ik heb het idee dat de ouders al bezig zijn het beveiligingskordon wat losser te maken; we konden aan de oever van de sloot rustig staan kieken. Weet iemand trouwens waarom twee van deze exemplaren doen alsof ze een mannetjeshond zijn? Reacties welkom.

vee in een ven in het veen

vee in een ven in het veen: familie?

pootjebaden

pootjebaden

En als het dan in augustus op een zondag héél prachtig mooi weer is, kunnen we de fietsen ook nog achter op de auto meenemen naar een stuk oude natuur, verder buiten de stad. Broodjes en limonade mee, en natuurlijk weer die camera. Het hele land is tegenwoordig bezaaid met fietsknooppunten; verdwalen is er niet meer bij. Wij kozen voor het grensgebied Drenthe/Friesland: vanuit Westervelde zijn we gaan fietsen naar en over het Fochteloërveen, door bos- en heidegebied en langs het pittoreske Veenhuizen. Over Veenhuizen op zich kun je alweer een heleboel verhalen vertellen; ik gebruik het nu alleen als geografische aanduiding bij onze route.

P1050299RavenswoudRavenswoud, ooit geweest? Het ligt aan de Friese kant van het Fochteloërveen, aan een oude veengraversvaart. Het zal zo’n beetje het verste punt van onze fietstocht zijn geweest, en het lag er die zondag prachtig bij. Goed voor minstens twee foto’s dus. En voor wie nog eens in de buurt komt: zeker even een bezoekje brengen aan dit slaperige dorpje, om de brug te zien (al haalt die het natuurlijk niet bij die van Bommel), en misschien zelfs om te overnachten in de lokale bêd & brochje. Die zag er heel aantrekkelijk uit. Niet voor ons; wij zijn gewoon weer naar de auto gefietst, via een alleraardigst winkeltje tegenover het Gevangenismuseum in Veenhuizen, waar we een ijsje mochten. Net als op een echte vakantie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s