Uncategorized

Angus achter de geraniums?

mijn geranium wordt er niet blij van

mijn geranium wordt er niet blij van

Vandaag is het officieel: ik ben werkzoekende. De afgelopen weken kon ik nog zonder te liegen zeggen dat ik vakantie had, vanaf heden heb ik ook echt geen baan meer. In een eerdere blog, over problemen en kansen, heb ik al stilgestaan bij het feit dat het op mijn leeftijd nog niet zo makkelijk is om van werkzoeker werkvinder te worden; de eerste bewijzen daarvoor heb ik al binnen. En ik ben de enige niet, zoveel is zeker. Er lijkt een tegenstrijdige situatie te bestaan in dit land: de pensioengerechtigde leeftijd is verhoogd, maar werkgevers zien in sollicitanten van mijn leeftijd geen aanvulling op hun teams.

Vorige week is het me zelfs woordelijk zo gezegd in een telefoongesprek: ‘Laat ik het maar eerlijk zeggen, je bent te oud. Wij zijn een jong team en willen daar graag iemand uit onze eigen leeftijdsgroep bij.’ Dat dat criterium geen deel uitmaakte van de vacaturetekst, hoef ik er niet bij te vertellen.

De term ‘kneedbaar’ wordt ook vaak genoemd als reden om een jonger iemand te willen aannemen. Ik vind het een raar begrip, dat suggereert dat je jongere mensen makkelijker naar je pijpen kunt laten dansen dan ouderen. Dat zal ik dan wel te negatief uitleggen, maar ik vraag me werkelijk af of ik nu minder ‘kneedbaar’ ben dan 25 jaar geleden. Ik heb in elk geval heel wat meer kennis en ervaring opgedaan, en dat lijkt me niet iets waar een werkgever bang van zou moeten worden.

Na dat telefoongesprek waar ik het net over had heb ik een poos inwendig lopen ijsberen. Zeg ik hier wat van of niet? En zo ja, wat zou het uitmaken? Zou ik nog willen werken bij zo’n club? Ik heb er uiteindelijk een e-mail achteraan gestuurd, waarin ik in elk geval mijn frustratie heb kunnen uiten, onder het kopje ‘De duvel is oud’. Lees en huiver:

Beste ….,

Na ons telefoongesprek gistermorgen kwamen er bij mij nog allerlei dingen op waarvan ik dacht: ‘Dát had ik moeten zeggen!’ Een paar van die gedachten wil ik toch nog even met je delen, al was het maar om deze ervaring achter me te kunnen laten.

Als ik het goed heb begrepen was het niet zozeer mijn brief als wel mijn leeftijd die mijn sollicitatie op de ‘niet-stapel’ heeft doen belanden. Het feit dat jullie die luxe hadden zal iets zeggen over het aantal sollicitaties dat er binnen is gekomen. Het feit dat jullie je de ‘luxe’ permitteren om een vrouw van 56 ‘te oud’ te vinden, vind ik echter vrij bedenkelijk als dat de enige reden is waarom ik op die ‘niet-stapel’ lig. Hoe kun je in vredesnaam op basis van zo’n getal iets zeggen over iemands persoonlijkheid? Je hebt vrouwen van mijn leeftijd die al oma of zelfs overgrootmoeder zijn, en je hebt er ook die nog een kind op de middelbare school hebben, of zelfs géén kinderen. Onder mijn leeftijdsgenoten bevinden zich mensen van allerlei levensovertuigingen en gezindten, met en zonder hobby’s, en voetbal-, tennis- of hockeyliefhebbers én -haters. Om maar wat te noemen. Ik kan op basis van jullie foto’s weinig zeggen over de vraag in welke levensfase elk van jullie zich bevindt of welke muziek jullie leuk vinden, en ik had werkelijk geen idee of ik daar wel of niet tussen zou passen.

Als jullie echter een team zijn dat bepaalt dat ‘ons soort mensen’ gedefinieerd wordt door hun leeftijd, is het waarschijnlijk beter dat ik daar verder geen moeite meer voor doe. Bij mensen met dat soort vooroordelen zou ik niet eens wíllen horen.

Er staat van ons telefoongesprek niks op papier, en ik heb het ook niet opgenomen, dus met een klacht bij een meldpunt leeftijdsdiscriminatie zou ik niet zo ver komen. Daar zal ik ook geen energie in steken: ik wil gewoon een leuke baan voor de laatste 11, 12 jaar van mijn werkende leven. Zo te zien/horen zal dat nog moeilijk genoeg worden.

Klink ik boos? Dan heb ik dat in elk geval goed gecommuniceerd.

Succes met het vinden van jullie nummer 7.

Vriendelijke groet,

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s