Uncategorized

Potentieel veel: multipotentialite

Emilie WapnickVandaag heb ik een nieuw woord geleerd, en daarmee kan ik op een heel nieuwe manier naar mezelf kijken. Heel af en toe zet ik op mijn tablet een TEDx-talk aan, een praatje van iemand die zelf vindt dat hij of zij wat te vertellen heeft. De spreker staat voor een zaal vol publiek, en is zich er ook nog eens van bewust dat er een camera meedraait. Het was al weer even geleden, en de app op mijn tablet gaf aan dat er 56 nieuwe ‘talks’ waren. De eerste de beste was die van Emilie Wapnick, onder de titel: ”Why Some of us Don’t Have One True Calling”. Goeie vraag, toch?

In haar verhaal legt ze de term ‘multipotentialite’ uit, een begrip dat misschien te vertalen is met ‘veelzijdig en flexibel’. Een multipotentialite is iemand in wie veel mogelijkheden, potentieel, schuilgaan. De loopbaan van zo iemand kan eruit zien als ’12 ambachten, 13 ongelukken’, maar als je er anders naar kijkt, kun je ook zeggen dat de multi in zoveel dingen geïnteresseerd is, dat hij altijd weer een groener grasveld aan de andere kant van het hek ziet liggen. Heb je het over relaties, dan kan dat nog wel eens problemen opleveren, maar heb je het over iemands loopbaan, dan klinkt het niet eens zo slecht, toch?

Het is ons ten slotte niet allemaal gegeven om van jongs af al te weten wat we later willen worden, en daar vervolgens ons hele leven op in te richten. Behalve dat je voor zo’n leven een vrij unieke favoriete interesse moet hebben, moet je ook nog in de omstandigheden verkeren dat je omgeving je stimuleert om daar je beroep van te maken. Ik heb lang gedacht dat het uitsluitend lag aan de tijd, het gezin, de buurt waarin ik opgroeide, dat mijn loopbaan zich niet in een rechte lijn heeft uitgerold tot waar ik nu ben. Van mijn directe omgeving hoefde ik niet zo nodig een universitaire opleiding te volgen in mijn beste schoolvak (Frans). Dus toen die studie wat tegenviel, was het nogal makkelijk om het bijltje erbij neer te gooien (donner la pipe à Martin).

Maar er was/is meer aan de hand. Ook als puber al had ik veel meer interesses dan alleen taal of, laten we het breed nemen, taal en letterkunde. Ik was er dan wel niet heel goed in, maar het vak biologie zat niet helemaal toevallig in mijn vakkenpakket, en zeker het deel over genetica vond ik bijzonder boeiend. Is dat de enige reden geweest waarom ik na mijn studie Frans de verpleging ingegaan ben? Klinkt ook niet aannemelijk; natuurlijk wilde ik ook graag ‘mensen helpen’. In die tijd was ‘me nuttig maken voor de maatschappij’ een respectabel doel.

Er was zo veel wat ik leuk en interessant vond: muziek, autotechniek, theater,  zingen, kijken naar voetbal/hardfietsen/schaatsen, schrijven, politiek, moderne schilderkunst, godsdienstwetenschappen, lezen, zelf kleding maken, reizen, poëzie, koken, fotograferen, electriciëntje spelen, zoeken en vinden, uitvinden. En er komt nog steeds meer bij, en het zal wel nooit ophouden, en het allerliefst zou ik in mijn volgende baan zoveel mogelijk van al mijn interesses en vaardigheden gebruiken.

Het mooie is dat als je je in zoveel verschillende onderwerpen verdiept, je soms ook verbanden kunt leggen die meer gespecialiseerde breinen niet zo snel zien. Specialiseren is op zich natuurlijk ook niet slecht, zeker niet als je het hebt over zeg maar een hersenchirurg, maar we kunnen niet allemaal zo’n eenzijdig talent ontwikkelen.

Ik ga niet beweren dat ik een ‘homo universalis’ ben, dat zou te veel eer zijn. Maar de ‘talk’ van Emilie Wapnick heeft me in elk geval geleerd dat één kwaliteit, één interesse, één passie niet noodzakelijk voor iedereen genoeg is. Sommigen kunnen of willen nou eenmaal meer kanten op. Het advies van Wapnick komt als geroepen: “Embrace your inner wiring.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s