Heilig/muziek

Cat Stevens in de kerk?

Cat_Stevens_Morning_has_brokenGistermorgen zat ik in de kerk bij ons in de buurt. Ik kom daar wel eens vaker; ik ken er mensen en er komen mensen die mij ook kennen. En er gebeurt wel eens iets dat me inspireert, in wisselende betekenissen van dat woord. De dienst van gisteren inspireerde me in elk geval tot dit verhaal in mijn categorie Muziek. Het laatste lied dat we zongen was namelijk ‘Dit is een morgen als ooit de eerste’, bij veel popliefhebbers van mijn generatie beter bekend als ‘Morning Has Broken’ van Cat Stevens. De Nederlandse versie staat in het nieuwste Liedboek, dat sinds twee jaar wordt gebruikt in onze kerk. Er staan meer dan 1000 liederen in, dus het duurt wel even voordat ik ze allemaal zal kennen.

kerklied

kerklied

Tot mijn verbazing stond er bij de bronvermelding geen enkele verwijzing naar Cat Stevens – wel naar de Engelse titel. Het lied zou echter geschreven zijn door Eleanor Farjeon. De vraagtekens vormden zich aan de binnenkant van mijn hersenpan. Dat werd nog erger toen de dienstdoende organist plaatsnam achter de vleugel en níet de zo bekende intro inzette, maar een heel ander voorspel ten gehore bracht. Voor mij zijn de intro, de Engelse tekst én Cat Stevens één geheel, en ik dacht bij mezelf: ‘Cat Stevens zou zich omdraaien in zijn graf, als ie er al in zou liggen.’

Nou weet ik ook wel dat hij nog leeft, en dat hij deze artiestennaam al jaren geleden heeft ingeruild voor zijn moslim-naam Yusuf Islam, maar er blijkt meer aan de hand te zijn – iets wat ík in elk geval nog niet wist. Eerder genoemde Eleanor Farjeon heeft inderdaad de Engelse tekst ooit, namelijk al in 1931, geschreven als kerklied (vooral voor kinderen). De melodie is nóg ouder, en ooit in gebruik geweest als Schots kerstliedje. En die intro die we allemaal kunnen meefluiten, is óók al niet van Stephen Demetre Georgiou, zoals de Britse zanger bij zijn geboorte genoemd werd. Daarvoor blijkt ene Rick Wakeman te hebben getekend, al zegt die dat hij er nooit voor betaald is.

Rick Wakeman - toetsenkoning?

Rick Wakeman – toetsenkoning?

Ik zeg wel ‘ene Rick Wakeman’, maar als ik dat zo laat staan, ontneem ik mezelf het recht om ooit nog stukjes te schrijven over de muziek waarmee ik ben opgegroeid. Als je ziet met welke grootheden die man op het podium heeft gestaan, spreek je er schande van dat ik zijn naam niet ken. Hij was ooit lid van het legendarische Yes, heeft met David Bowie getourd, en als pianist meegedaan op albums van Elton John, om maar eens een paar namen te noemen. Hij heeft het zelfs eens bestaan om in Parijs de grote Salvador Dali van een podium af te duwen. En die wereldberoemde intro is dus van hem!

De naam Rick Wakeman komt echter op de platen van Cat Stevens niet voor, en zo heb ik  op één dag drie redenen om de man die al sinds 1977 niet meer zo genoemd wil worden, een flink stuk te laten dalen op mijn persoonlijke hitparade. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurt wanneer ik onderzoek ga doen naar de herkomst van zijn ‘Father And Son’, dat ik persoonlijk toch altijd al veel mooier vond. En die Rick Wakeman, daar heb ik vast het laatste deuntje nog niet van gehoord.

4 thoughts on “Cat Stevens in de kerk?

  1. Maar het blijft een mooi nummer, in een prachtige uitvoering toch? Er zijn zoveel gevallen van plagiaat bekend die véél duidelijker zijn dan bv de case erven Gaye vs Pharrell/Thicke.
    Iemand wees mij onlangs op een prachtige uitvoering van Stairway to heaven door Heart. Het origineel?? Niet zo origineel…:
    http://www.npr.org/2014/10/26/358903514/did-led-zeppelin-plagiarize-stairway-a-penn-judge-will-decide
    Zoek maar een op Led Zeppelin en plagiarism: een blog op zich waard!!

    • Je hebt gelijk, maar ik wist het niet, en daar schrijf ik over. Maar ik merk wel dat als je eenmaal aan zo’n kluwen begint te trekken, er een heleboel eindjes draad te voorschijn komen; ik kan nog wel even vooruit.

  2. Ik wist ’t van Cat ook niet trouwens. En Stones gaven Robert Johnson, één van hun absolute idolen, pas credits voor Love in Vain en Stop breaking down op hele late re-releases. Na aandringen erven én fans! Idd een mooi draadje om aan te trekken….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s