Heilig/muziek

Ingebouwde radio

welke frequentie?

welke frequentie?

Het kan bij mij thuis dagenlang stil zijn – dat wil zeggen als ik alleen thuis ben. Ik vergeet nogal eens om na te denken over wat voor muziek ik zou willen horen. Dat zit zo: ik heb altijd liedjes in mijn hoofd. Waar ze vandaan komen, weet ik lang niet altijd. De afgelopen week heb ik eens geprobeerd bij te houden met wat voor muziek ik ’s morgens wakker word. Dat ging twee dagen goed, en de derde ging ik al de mist in: er speelden twee liedjes door elkaar heen.

Wat erger was: ik was er zó op gespitst, dat ik een paar keer midden in de nacht wakker werd, een liedje ‘hoorde’, en me afvroeg of het al ochtend was. Dan viel ik weer in slaap zonder op te schrijven wat ik hoorde, en werd ik een paar uur later wéér wakker met een ander liedje in mijn hoofd.

De score  van 3 dagen:

  • ‘Learn How To Fall’ van Paul Simon (van het album ‘There Goes Rhymin’ Simon’)
  • ‘Flesh And Blood’ van Mary Black (van ‘The Holy Ground’)
  • ‘Love The Thought Of Coming Home To You’ van Simply Red en ‘Remember The Promise You Made’ van Cock Robin

Vervolgens was ik die derde morgen zo confuus dat ik ben gestopt met noteren; ik vind die laatste twee nummers niet eens zo bijzonder. En picture this: vanmorgen werd ik wakker met ‘Amazing Grace’! Er is werkelijk geen touw aan vast te knopen, althans ik zie geen lijn.

There_Goes_Rhymin'_SimonLaten we nog eens kijken naar de liedflarden: van ‘Learn How To Fall’ was het vooral de regel ‘Somebody Stop And Scrutinize The Plan’ die bij mij op repeat stond. Ik moest er zelfs even goed over nadenken voordat ik doorhad waar die regel uit kwam. Het nummer op zich is ook nog niet eens mijn favoriet van het album; dat bevat minstens twee andere die mij meer aanspreken. ‘American Tune’ zou op zich al weer een blog op kunnen leveren, en ‘One Man’s Ceiling Is Another Man’s Floor’ vind ik ook leuker.

‘Flesh And Blood’ vind ik wel een van de betere nummers van Mary Black, maar ze heeft er ook die ik nog mooier vind, bijvoorbeeld ‘Summer Sent You’. De dame uit Ierland zelf staat overigens niet in mijn persoonlijke top10, wat niet wil zeggen dat ik een hekel heb aan haar muziek. Dat is maar goed ook, gezien het feit dat mijn levensgezel graag een cd van haar meeneemt op langere autoritten.

Komen we bij Simply Red, blijkt dat liedje niet eens ‘Love The Thought… etc.’ te heten, maar ‘Fairground’. Hoe zo’n nummer (uit 1995) dan in mijn hoofd naadloos kan heen-en-weren met ‘Remember The Promise… etc.’ uit 1985, is me sowieso een raadsel, nog afgezien van het feit dat ik beide muziekgroepen totaal niet volg of interessant vind. Daarmee wil ik absoluut niets negatiefs zeggen over mensen die daar anders over denken, maar deze bands zitten gewoon echt niet binnen mijn interessegebied.

Obama in CharlestonZit ‘Amazing Grace’ dat wel? Het is in elk geval al meer dan twee eeuwen oud, en als je het niet kent in het Engels of in de Nederlandstalige versie ‘Waarheen, Waarvoor’, zou je het in elk geval kunnen hebben gehoord als doedelzaknummer. Er is volgens mij geen doedelzakspeler in de westerse wereld die het niet op zijn repertoire heeft. Ik ben geen fan van de doedelzak, laat dat duidelijk zijn, en ‘Amazing Grace’ op doedelzak vind ik dus ook niet iets om bij stil te blijven staan. De tekst van het lied is van een hoogdravendheid die zeker niet bij mij past, en misschien wel helemaal niet meer bij deze tijd, maar zelfs de president van de Verenigde Staten kent de hymne uit zijn hoofd, zo vaak wordt hij nog gezongen.

Maar ik kan niet anders zeggen dan dat ik kippenvel krijg van de manier waarop Obama het lied zong en toelichtte op de begrafenis/herdenkingsbijeenkomst in Charleston afgelopen zomer. Kennelijk zit er troost in sommige muziekstukken/ liederen, als ze op het juiste moment gespeeld/ gezongen worden. Maar dan blijft nóg de vraag waarom ik er vanmorgen mee wakker werd. En daar heb ik nog geen antwoord op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s