Heilig/muziek/Uncategorized

Most wonderful time?

Christmas gift basket on white background

December is alweer bijna halverwege, en dat is te merken. In de meeste huizen worden kerstbomen opgetuigd, in de winkelstraten hangt ‘sfeerverlichting’, op de radio horen we ‘kerstmuziek’ en de diverse (nieuws)media beginnen hun eindejaarslijstjes te spuien. Wat was het belangrijkste nieuws, bij welke sportevenementen hebben Nederlanders geëxcelleerd, welke nieuwe boeken zijn er uitgekomen, wie was de best verdienende artiest en natuurlijk: wat was de mooiste muziek die je dit jaar hebt gehoord. O, en al die lijstjes kun je natuurlijk ook nog eens toespitsen op subcategorieën naar smaak.

Ik vind het een merkwaardig verschijnsel, waarvan ik niet precies begrijp waarom het zich voordoet. Toegegeven, ik heb meegestemd met de top2000 van Radio2. Maar ik ben de eerste om de beperktheid van zo’n lijstje in te zien – had ik het een dag of een week eerder of later gemaakt, dan had het er heel anders uitgezien. Wat zegt het nou helemaal, dat ‘Imagine’ van John Lennon dit jaar de lijst aanvoert?

Ik heb het er niet zo op, op zulke lijsten. Vooral niet wanneer ik er ook nog een volgorde van belangrijkheid of voorkeur in aan zou moeten brengen. Daar is toch geen beginnen aan? Welke vakantie van het afgelopen jaar vond ik de leukste? Welk bezocht concert zal ik me over 25 jaar nog steeds herinneren als het beste? Hoe breng ik een volgorde aan in de boeken die ik dit jaar gelezen heb – kies ik voor de mate waarin ze me geraakt hebben, de schoonheid van het taalgebruik, de originaliteit van de plot?

En dat alles zou ik dan moeten doen met een ‘lekker muziekje’ op de achtergrond, in deze tijd van het jaar dus al gauw iets met sleebellen. De laatste dagen bekroop me af en toe de behoefte om een ander soort lijstje samen te stellen, namelijk dat met mijn minst favoriete ‘kerstmuziek’. Ik zet het woord met opzet tussen aanhalingstekens, omdat ik mijn twijfels heb bij zowel het kerstige als het muzikale aspect.

Wat bijvoorbeeld te denken van ‘I saw Mommmy kissing Santa Claus’? Het liedje is al in 1970 uitgebracht door de Jackson 5, en die verdienen er nog jaarlijks weer een flinke smak aan royalty’s op. Maar voor mij als rechtgesnaarde Sinterklaasgelovige heeft Kerst niet zo veel te maken met Santa Claus, laat staan met het feit dat mamma die man zoende. En qua muzikaliteit heeft het (kinder?)liedje ook zo zijn beperkingen. Ik vind ’t niks. Net zo min als ‘It’s the most wonderful time of the year’, of het nou wordt gezongen door Andy Williams of door de volledige cast van Glee. Ik vind het een draak, waarin ik niks terug hoor over waar Kerst voor mij over gaat. En dan heb ik het nog niet gehad over mijn lijstaanvoerder sinds 1985: ‘Last Christmas’ van Wham!. Dat uitroepteken hoort bij de naam, vandaar dat ik er nog een punt achter zet.

Dát vind ik het aller-aller-allerberoerdste kerstliedje ooit. George Michael, de zanger van Wham!, heeft veel meer in huis qua stem dan hij hier laat horen. Moet je hem bijvoorbeeld ‘Papa Was a Rollin’ Stone’ eens horen zingen… En afgezien daarvan: zijn uitspraak van de verleden tijd van ‘give’, ‘gave’, uitgesproken als ‘have’ maar dan met een g, is toch gewoon raar? En als dat je niks kan schelen, leg me dan eens uit waarom ook dit kerstliedje gaat over mislukte liefde, net als dat over de moeder van jongetje Jackson?

Wat heeft Kerst met mislukte liefde te maken? Ik vier het liever met het idee dat heel soms, als alles donker lijkt, er iets kan ontstaan dat liefde juist wel kan laten lukken. Dat er een kind geboren kan worden dat wel het verschil kan maken in een uitzichtloze tijd. Of dat dan vervolgens ook echt gebeurt, weet je dan nog niet: het is nog maar een kind. Maar elk pasgeboren kind draagt weer die potentie in zich van ‘het kan anders’. En als je daar dan per se een liedje bij wilt hebben, dan kom ik uit bij Ede Staal: ”t Het nog nooit zo donker west’.

Volgend jaar gewoon weer nieuwe rondes, nieuwe kansen, nieuwe prijzen. En waarschijnlijk weer heel nieuwe lijstjes (met ‘Bohemian Rhapsody’ gewoon weer op 1 in de top2000…).

 

2 thoughts on “Most wonderful time?

  1. Geweldig, kan mij erin vinden. Ik weet nog dat ik een paar jaar geleden een kerstreis naar Toscane begeleidde. Het was echt lijden! Was de groep niet leuk? Jawel hoor dat was het niet. Deed het hotel niks extra omdat het kerst was? Jawel hoor, heel veel zelfs: keiharde muziek in een ruimte met een discobal (zo’n ronddraaiende glitterbal) en een heleboel lekkere hapjes die niets met kerstmis te maken hadden. En toen ik toch iets van kerstsfeer wilde creëren door een stemmig kerstverhaal te vertellen, kwam een karikatuur van de kerstman lollig doen. Ede Staal kende ik als Limburger niet tot ik een reis met het personeel van de gemeente Delftzijl maakte. In de touringcar vroegen ze of ik een lied van deze Groningse zanger wilde laten horen. Hè?? Mar de chauffeur, echte Groninger als hij was had een bandje met daarop “’t het nog nooit zo donk gewes”. Kreeg het bandje van hem en jawel soms beluister ik het nog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s