muziek

Radio aan, de hele dag

radioIk kan er nooit ver naast zitten als ik veronderstel dat december voor de Nederlandse publieke radio de topmaand is. Er zijn wel meer zenders die top-zoveels uitzenden, maar in ‘mijn kringen’ is de laatste week van het jaar Radio2-week bij uitstek. Tel daarbij op de extra aandacht voor Radio3 ten tijde van Serious Request en je begrijpt mijn punt.

De eerlijkheid gebiedt me te melden dat ik buiten die periode om eigenlijk veel meer luister naar de zender die tegenwoordig FreezFM heet, en die daarvoor een grote variatie aan namen heeft gehad. De constante daar is de hoeveelheid ‘rock classics’ die ze tussen de reclames door uitzenden. Dat begrip nemen ze niet altijd even nauw, en af en toe is het gewauwel van de presentatoren niet om aan te horen, maar in de auto doet de zender het in Noord-Nederland goed genoeg om hem tot favoriet onderweg te verklaren.

imagine LennonDes te plezieriger is deze week dan ook weer, zeker naarmate we dichter bij de hoogste nummers komen. Dat wil zeggen: het gedraaide aantal platen dat ik ken, en mooi vind, is groter dan wat ik gemiddeld op de radio hoor. Het evenaart echter nog steeds niet mijn eigen muzikale voorkeurslijstje, wat alleen al blijkt uit het feit dat in de Top2000 niet eens alle nummers staan die ik heb opgegeven. En dan is dat lijstje ook nog eens gekleurd door de waan van de dag waarop ik dat heb samengesteld. Dat was op 22 november, in de eerste weken na ‘Parijs’. Dat ‘Imagine’ van John Lennon op 1 staat, komt mede daardoor (bij mij in elk geval wel).

Leo en MatthijsDe hele dag? Nou nee, ik slaap wel gewoon mijn normale aantal uren. Én om half 8 ’s avonds gaat de tv aan, voor een uurtje Matthijs en Leo, die met zichtbaar plezier hun Top2000 à GoGo presenteren. Leuk nieuw onderdeel van het programma dit jaar vind ik de cartoon die een van de hits uitbeeldt. En wat er vorig jaar ook al was: een of een paar muzikanten die overbekende nummers uitvoeren in een heel ander jasje, waarbij de quizkandidaten dan moeten raden wat en van wie het origineel is. Tot nu toe de leukste variant vond ik die van een Haags bandje, dat alles in plat Hagenees vertaalde.

Heeft dat nog met muziek te maken? Daar valt misschien wel over te discussiëren; het heeft in elk geval met plezier te maken. En uiteindelijk vind ik de mooiste muziek die waaraan je kunt zien/horen dat de uitvoerend artiest er gevoel bij heeft. Plezier als dat toepasselijk is (dat is waarom ik ‘Love Is All’ van Roger Glover nog steeds leuk vind), maar het kan ook zijn dat bijvoorbeeld woede of verdriet hoorbaar wordt, zoals in het bijtende ‘Meneer de President’ van Boudewijn de Groot.

Nog een kleine anderhalve dag, en dan zit het er al weer op voor dit jaar, zowel de Top2000 als heel 2015. Ik mag lijden dat het volgende jaar weer nieuwe muzikale ontdekkingen brengt, of dat nou van daadwerkelijk nieuwe sterren aan het firmament is of dat ik een voor mij tot dusver onbekende oude knar opduik. De artiesten die sowieso al op onze concertagenda staan kent ook vast niet iedereen, en ik kende ze een jaar geleden ook nog niet allemaal. Wat te denken van een Jason Isbell, Rhiannon Giddens, Kieran Goss? Google maar eens, zou ik zeggen, misschien dat je dan hoort wat wij erin horen: genoeg om live te willen zien en horen. En dat is nog maar het begin…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s