Uncategorized

Impressies van een nieuwkomer in de Noorder Pers Sociëteit

nps avondAfgelopen maandag was ik te gast bij een bijeenkomst van de Noorder Pers Sociëteit, een club waar tout journalistiek en communicerend Groningen zich verzamelt. Op deze avond zou, behalve dat er een nieuwe prijs zou worden uitgereikt, een spraakmakend onderwerp aan de orde komen: wakkeren media AZC-protesten aan? Goeie vraag, leek me.

De teerling is geworpen; het kwartje is gevallen. Angus McFox wil schrijven, desnoods over alles wat los en vast zit. Een paar weken geleden heb ik me aangemeld voor de cursus popjournalistiek van de Fontys Hogeschool, al was het alleen maar om het contact met mede-schrijvers. En natuurlijk wil ik er ook wat van leren, maar dat lijkt me duidelijk. Tegelijkertijd vermoed ik dat ik niet al mijn pijlen ga richten op de popmuziek als onderwerp; er is daarnaast zoveel meer dat me interesseert.

Over publieke belangstelling voor alles wat met de opvang van vluchtelingen heeft te maken, heb ik wel een begin van een mening, maar de kwestie van de avond durf ik niet zomaar met een ja of nee te beantwoorden. Het leek me dan ook interessant om te horen van welke kanten je het onderwerp zoal kunt benaderen. Goos de Boer, van RTV Noord, en een Anita van wie ik achternaam en werkgever niet terug kan vinden, leidden de discussie, daarbij geholpen door bijdragen van journalistiek-hoogleraar Bart Brouwers en correspondent Wierd Duk. Ter inleiding waren er verder een paar filmpjes te zien, één over protesten in Geldermalsen en Oranje, en een verhaal van Flip van Dyke over cijfers en aantallen en wat je daar wel of niet mee kunt aantonen.

En daar ging het al meteen los: de heer Duk trok de onpartijdigheid van genoemde Flip van Dyke in twijfel. Die zou namelijk vooral samenwerken met de SP en aanverwante partijen, en er aldus belang bij hebben de problematiek rond de huidige vluchtelingeninstroom te bagatelliseren. Dat had meneer Duk niet moeten zeggen (of juist wel), want vervolgens ontspon zich een heftige woordenwisseling die niet eens meer zozeer ging over de vraag of de media protesten aanwakkeren, maar meer over de juistheid van de informatie die de diverse media verspreiden. Zwart-wit gezegd ging het over de vraag wie de waarheid spreekt. Als er al zoiets is als een objectieve waarheid.

Het was mooi om te merken dat de noordelijke pers-mensen elkaar daarin niet napraten, maar hun eigen mening proberen te vormen. Aan het eind van de discussie had ik in elk geval ernstig het gevoel dat meneer Duk en ik niet op dezelfde lijn zitten als het erom gaat in te schatten hoe erg het is dat vluchtelingen uit het Midden-Oosten hier al dan niet blijvend naar toe komen, en ook niet over de vraag in hoeverre je op basis van onbevestigde geruchten, een paar tweets en halve waarheden als ‘feiten’ kunt publiceren.

Een discussie dus die om meer dan één reden interessant was, want behalve de inhoud vond ik het ook leuk om de vorm te bestuderen. In dit gezelschap is het kennelijk compleet normaal dat de presentator met zijn rug naar het publiek staat: niemand leek zich eraan te storen en de presentator zelf leek zich er niet van bewust. Ik zou de Sociëteit mede hierom ook graag eens willen horen/zien praten over de vraag of regionale media net zo professioneel zijn als landelijke.

 

 

 

One thought on “Impressies van een nieuwkomer in de Noorder Pers Sociëteit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s