Uncategorized

Avondje toneel in Ruischerburg

P1050870Op de poster een Loveboat-achtig cruiseschip, met op de voorplecht de cast voor het toneelstuk ‘Alle hens aan dekmantel’. ‘Blijspel in drie bedrijven’, staat er bij, en ‘Na afloop een gezellig samen zijn met muziek van Kris Jager’. Dan weet je het al: dat wordt lachen. Als je ervan houdt, tenminste. Voor ons was vooral van belang dat er in het stuk een lieve bekende meespeelde. We hadden de data, 15 en 16 april, al lang geleden geblokkeerd in de agenda, want zij had op haar beurt ook acte de présence gegeven toen ikzelf in zo’n stuk ‘schitterde’.

Plaats van handeling: de lokale basisschool van Ruischerbrug, een net wel/net niet zelfstandig voordorp van de stad Groningen. Ooit was het echt een apart dorp, tegenwoordig maakt het volop deel uit van de Stad. Maar de dorpscultuur is nog niet helemaal verdwenen, ondanks sterk toenemende nieuwbouw en import. Als het overige verenigingsleven net zo tierig bloeit als dat rond deze toneelclub, dan kunnen ze er nog wel even vooruit. Twee avonden was de gym/toneelzaal van de Driebondschool stijf uitverkocht, wat concreet betekent dat er meer dan 200 mensen de voorstelling hebben gezien. En niet alleen de nazit, maar ook de pauzes werden opgevuld met zang van genoemde Kris.

Het blijspel, geschreven door onze provinciegenote Frouwke Doornbos, speelt zich geheel af op en rond de entree van The Charming Princess. Voor het decor zijn de spelers zelf verantwoordelijk, en daar verdienen ze al een eerste pluim voor. De reling, met ingenieuze in- en uitschuifleuningen, en het dek en de zijplecht zien er aantrekkelijk en geloofwaardig uit. Het toneel is niet groot, maar is effectief benut, met een cocktailbarretje waar iemand zich net achter kan verschuilen, en drie ligstoelen waar de diverse gasten om beurten gebruik van kunnen maken. In het decor is een dubbele klapdeur gemaakt, met op de ene helft ‘gasten’, en op de andere helft ‘crew’. En voor de brede kont van tante Wonnie, hoogzwangere Surinaamse op weg naar haar Caraïbische thuis, gooien ze simpelweg beide deurtjes open.

Behalve tante Wonnie is er nog een handvol gasten, waaronder één niet betalende, de verstekeling Koos. Die is ook nog eens stomdronken tijdens de hele cruise, en blijkt op zeker moment samen te werken met een van de wel betalende opvarenden. Dat hadden we vooraf niet gedacht, want er zijn er meer die niet blijken te zijn wat ze lijken. Zo heb je de Drentse gezusters Veeninga die dit ‘cruisechie’ hebben gewonnen met een puzzel uit de Linda, en mevrouw Rosalinde met een dubbele achternaam en een schootkat voor wie het beste nog niet goed genoeg is. En dan zijn er ook nog dokter Joep van Trillingen en zijn verpleegster Olga, die hem ervan moet overtuigen dat hij niet Napoleon of prins Bernhard is, maar ‘gewoon’ een dementerende oude man. De bemanning/bevrouwing bestaat uit kapitein Eddie die tegelijk zijn broer de Australische dokter speelt, matroos Sipke die probeert zijn papegaai Rico aan de praat te krijgen, en de cruisemedewerksters Femke en Jos (‘zeg maar Josje hoor’), die zonder het te weten rotzooien met dezelfde man: de dokter/kapitein.

Ervan uitgaand dat alle spelers uit het dorp zelf komen, kunnen we in elk geval vaststellen dat er acteertalent in Ruischerbrug huist. Dat geldt zeker voor Josje, die met haar Groningse verhaspelingen en heerlijk onnozele oogopslag de show stal, zonder anderen te overschaduwen. Creatief zijn ze er ook: de premature bevalling van tante Wonnie was een hilarisch en bij vlagen realistisch spektakel, dat me aan mijn eigen bevalling deed terugdenken. Na afloop hoorden we dat de schrijfster van het stuk, zelf aanwezig in de zaal, het zo ook nog nooit eerder uitgespeeld had zien worden.

In de nazit volgde de onherroepelijk bij dit soort evenementen georganiseerde loterij met prijzen gedoneerd door de plaatselijke en omwonende middenstanders – en ik zal wel weer gelukkiger in de liefde zijn, want niet in het spel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s