muziek

Concertbezoek in opdracht

Poppodium Ekko

Poppodium Ekko

De laatste tijd heb ik regelmatig een maandagavond doorgebracht in Ekko, een (of het) poppodiumin Utrecht. Het is een smal pand aan een rustige gracht, en als je niet beter weet, verzin je niet dat er achter die statige gevel zo’n lange gang begint, die uitloopt in een heus podiumzaaltje. In dat zaaltje hebben we de cursus Popjournalistiek genoten, met bijdragen van bekende en minder bekende mannen uit ‘het wereldje’. Ja, het zijn allemaal mannen, vraag me niet waarom. Onze groep bestond voor meer dan de helft uit vrouwen, maar of één en zo ja wie van ons uiteindelijk doorstoot in dit bolwerk, valt nog te bezien. Het mag de pret trouwens niet drukken; ik heb een heerlijke tijd gehad, leuke mensen ontmoet en veel geleerd. Afgelopen zaterdag sloten we de cursus af met een concertbezoek in hetzelfde Ekko: een thuiswedstrijd voor de Friars, die op die avond hun eerste EP ten doop hielden.

Wij kregen de opdracht er een recensie van te schrijven in niet meer dan 350 woorden, en die vóór maandag 11 uur in te leveren bij de meester. Die zou er dan één uitkiezen die op de website van OOR zou komen te staan (net als eerder mijn interview met Rudeboy). Onze hele cursistengroep zou op de gastenlijst staan, dus we mochten verwachten dat we verwacht werden. Niet dus, maar uiteindelijk kregen we allemaal een stempeltje op de hand en mochten we toch zonder te betalen naar binnen. Wat ik erover geschreven heb, zet ik hieronder, dan kun je zelf zien waarom ik niet de winnaar was. Dat was toch weer een man… En ja, zijn stuk was echt beter dan dat van mij. Maar de foto’s zijn van een vrouw: Kirsten van der Wardt, en die kan er ook wat van!

Friars in Ekko

Friars voor popjournalisten-22

Friars – foto Kirsten van der Wardt

Dat het een thuiswedstrijd zou worden, viel te verwachten: de Utrechtse Friars kozen Ekko niet voor niks als locatie om hun eerste EP te lanceren. En dat was maar goed ook, want nu stond de zaal vol met vrienden, familie en eigen supporters, voor wie de muzikale kwaliteit niet het belangrijkste ingrediënt was voor een leuke avond.

Want een leuke avond was het zeker. Warm was het ook, zaterdagavond in het intieme zaaltje aan de Bemuurde Weerd; de mannen van Friars vroegen na een paar nummers al om handdoeken, en aan het eind van hun optreden waren hun shirts meer dan voor de helft nat. Van het zweet ja; het publiek gebruikte de drankjes alleen waarvoor ze bedoeld waren.

De indie-rockband heeft vier nummers op een schijfje gezet, en vooralsnog is dat ook genoeg; de liedjes, met veel enthousiasme gebracht, lijken allemaal op elkaar. De thematiek is dan ook samen te vatten in één term: ‘mannen van nog geen 30’. Er hoeft nog niet zoveel, er valt nog veel te ontdekken en ze hebben nog tijd genoeg om wat van hun (muziek)carrière en hun (liefdes)leven te maken. Dat de gitaren niet perfect gestemd waren, laat staan bleven, dat de stem van Jasper Demollin niet alle toonhoogtes en volumes aankon, who cares? Er werd gedanst en gesprongen, en we mochten zelfs een paar ‘oooh’s’ meezingen.

Toch doen we de Friars tekort als we ze betichten van oppervlakkigheid: het mooiste moment in dit concert was de stilte die viel toen Demollin stilstond bij het overlijden van een Ekko-medewerker, eerder deze week. Het leven is kostbaar en breekbaar, wilde hij maar zeggen. Dat kwam wel binnen, even.

Bryan Hokkeling op doel - foto Kirsten van der Wardt

Bryan Hokkeling op doel – foto Kirsten van der Wardt

Maar een thuiswedstrijd moet natuurlijk wel spektakel opleveren, ook als niet alle spelers over Cruijffiaans talent beschikken. Gelukkig stond/zat drummer Bryan Hokkeling op doel: die hield in elk geval de ritmes strak, grotendeels samen met voorstopper Michiel Bel op basgitaar. En als spits Demollin en zijn medegitarist Daan Scherpenzeel instrumentaal en vocaal wat beter op elkaar afstemmen, kunnen de Friars vast nog wel een paar zaaltjes enthousiast krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s