muziek

King Of The World: Cincinnati, vet lekker

Vinyl opmaak_V def.inddDe reputatie van de Nederlandse heren die samen King Of The World vormen, is naar Amerikaanse maatstaven reden genoeg om van een ‘superband’ te spreken. Ruud Weber, Govert van der Kolm, Fokke de Jong en Erwin Java zijn bepaald geen kleine, onervaren jongens; ze hadden allemaal al een respectabele carrière achter de rug voordat ze vier jaar geleden de band begonnen die met ‘Cincinnati’ nu al zijn vierde album uitbrengt. Bassist Ruud Weber, ‘Organgrinder’ Govert van der Kolm en gitarist Erwin Java hebben zowel in Nederland als internationaal met de ‘grote jongens’ gespeeld, en als ik zeg dat Fokke de Jong jarenlang drummer bij Normaal was, weet je dat ook hij vóór KOTW bepaald niet stilgezeten heeft.

Hoe het kan dat dit de eerste KOTW-plaat is die bij mij uit de speakers komt,  moet je me niet vragen; ik zal de schade rap inhalen. Want als ‘Cincinnati’ maatgevend is voor hun eerdere oeuvre, dan heb ik echt wat gemist. Wat een heerlijk, volwassen Americana-album is dit – blues vooral, maar dan wel doorspekt met flink wat soul en rock&roll. Het album heet naar de plaats waar ze de opnamen hebben gemaakt, met medewerking van een fikse horn section en dito backing vocals. De productie was in handen van de in Amerika wonende Nederlander Erwin Musper, wiens wiki-pagina ook al uitpuilt van de eervolle vermeldingen.

‘Cincinnati’ dus. KOTW valt met ‘Voodoo’ meteen met de deur in huis: dat lekkere bas-intro, die stem die meteen onrust zaait – ‘You can call it what you want, but I call it voodoo’. Van de 13 nummers op dit album zijn er 12 eigen werk, er staat maar één cover op, en wat mij betreft is dat meteen het zwakste nummer van de hele plaat. ‘Life In The Fast Lane’ van Eagles Joe Walsh, Don Henley en Glenn Frey doe je niet zomaar beter dan het origineel; wat mij betreft mist de KOTW-versie de urgentie, het strakke ritme waardoor wij het Eaglesnummer in de auto altijd knoeterhard draaien. KOTW heeft het ook niet nodig om nummers van andere grootheden te coveren; ze hebben zelf genoeg in huis. En het schijnt dat ze bij hun komende live-optredens regelmatig versterkt worden door blazers en achtergrondzang uit eigen land. Kopen dus maar, die kaartjes en die plaat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s