muziek

Matt Andersen en Jimmy LaFave in één weekend

Matt Andersen, foto van zijn eigen website

Matt Andersen, foto van zijn eigen website

Als je over een concert niet binnen 24 uur na afloop wat schrijft, lijkt de noodzaak om het snel na die tijd te doen steeds verder af te nemen. Bijna had ik er helemaal van afgezien om nog een verhaaltje te maken over de concerten die we meer dan twee weken geleden in één weekend achtereenvolgens bijwoonden. Dat ik het nu toch doe, komt vooral omdat mijn eerste indrukken niet overeenkomen met wat daar nu nog van over is.

De concerten: op 21 oktober waren we in de Metropool in Hengelo voor Matt Andersen; de dag erna zaten we in de Oosterpoort in Groningen bij Jimmy LaFave. Matt Andersen hadden we een jaar eerder gezien en gehoord als support act bij de Tedeschi Trucks Band; Jimmy LaFave kende ik alleen van korte YouTube-fragmenten die ons goed in de oren klonken.

Andersen trad deze keer niet solo op, maar met begeleiding van The Bona Fide, een driemansband met drums, bas- en elektrische gitaar en toetsen. Dat ik de heren niet bij name noem, zegt op zich al wat over hun functie tijdens dit concert: wat mij betreft puur ten dienste van Matt Andersen. Eerlijk gezegd werd ik door de band eerder afgeleid van Andersens kwaliteiten dan dat ze deze onderstreepten. Vooraf had ik juist gedacht dat zij een waardevolle toevoeging zouden vormen, en misschien juist visueel wat afleiding zouden brengen van de fysieke verschijning van de zanger: er is nogal veel van – zie mijn eerdere blog waarin hij ter sprake komt. Misschien komt het ook door de ambiance – de Metropool in Henglo is geen Tivoli/Vredenburg – maar ik was op het moment zelf minder onder de indruk dan toen hij het voorprogramma van de TTB vulde.

LaFave & Inmon, foto TCMN Radio

LaFave & Inmon, foto TCMN Radio

Na het concert van Jimmy LaFave de volgende dag had ik daardoor weer het gevoel Matt Andersen als voorprogramma te hebben gekregen en dat deze keer LaFave de hoofdact was. Die avond in de Oosterpoort werden we getrakteerd op een kort concert met drie keer een toegift. Gek genoeg heeft zijn begeleidingsband geen naam, terwijl hier een paar mannen op het podium staan die The Bona Fide van gisteren compleet doen verbleken. Ik heb me een ongeluk gezocht om de namen van deze muzikanten te achterhalen, maar Jimmy LaFave lijkt alle credits voor zichzelf op te eisen. En dat is niet terecht. Zeker ‘zijn’ gitarist, John Inmon, verdient een aparte vermelding, want man, wat kan die speulen! Ik word nog wel eens wat kriebelig van een lange gitaarsolo, waarbij ik vaak het gevoel heb dat de gitarist maar een potje staat te freaken, maar de solo’s van Inmon raken me, kruipen me stuk voor stuk onder de huid. Ze gaan ergens over, beter kan ik het niet verwoorden, maar ik raad je aan wat filmpjes met hem te beluisteren. Wat mij betreft maakt deze man de avond.

Twee weken later is het vooral één liedje van Matt Andersen dat maar door mijn hoofd blijft spoken, helemaal na het nog een paar keer van zijn CD ‘Honest Man’ te hebben afgeluisterd: ‘I’m giving in’. Tegen het eind van deze breekbare ballad schroeft hij het volume op, en daarmee lijkt hij zijn ziel compleet bloot te leggen. ‘So whatever happens now, at least you’ve heard out loud the way I feel about you. Ain’t no turnin’ round.’ Ik krijg het niet meer uit mijn hoofd, zo oprecht klinkt dit. En precies die oprechte emotie miste ik toch wat in de zang van Jimmy LaFave, ook al waren we ook bij zijn ‘Never is a moment‘ tot tranen geroerd. Dat zal dan mijn moederhart wel zijn dat een beeld krijgt bij bewoordingen als ‘your pouty little mouth’. Maar die emotie komt niet eens in de buurt van de tederheid die ik telkens even voel voor die enorme kerel die zijn hart uitschreeuwt met ‘I’m giving in.’ Sterker nog: na twee YouTube-filmpjes heb ik het al weer helemaal gehad met dat liedje van LaFave, en hoor ik alleen nog maar de stem van iemand die lijkt te weten dat hij een aparte stem heeft.

Ik weet wat: als Matt Andersen nou eens samen met John Inmon zou gaan optreden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s