Buiten

Twijfel over België

uitzicht: strand, zee, wolken

uitzicht: strand, zee, wolken

We zaten een kleine week in een appartement aan de Belgische kust, met uitzicht op zee. De hele Belgische kust staat zowat vol met lelijke appartementencomplexen van waaruit je een prachtig uitzicht hebt. De zee verveelt nooit, al helemaal niet als daarboven de lucht niet egaal grijs of strak blauw is. En dan nog blijft er genoeg te zien vanuit De Haan aan  Zee: druk verkeer van kleine en grote schepen, kitesurfers in een constante branding, en de getijden die steeds maar weer een groter of kleiner stuk strand aan het zicht onttrekken. Ik hou ervan, en kennelijk velen met mij, vandaar die overvloed aan betonnen kolossen. Er in zitten en naar buiten richting zee kijken is prachtig; er tegenaan kijken doet pijn aan de ogen.

tramstation De Haan aan Zee

tramstation De Haan aan Zee

En het moet ooit zo’n lieflijk dorp geweest zijn, dat De Haan (op het stationsgebouwtje ook wel Coq sur Mer genoemd). Net achter de nu bijna volgebouwde dijk ligt De Concessie, een wijk vol grotendeels witte villa’s uit de Belle Époque-periode. De wijk is in zijn geheel tot monument verklaard, en dat is maar goed ook, want er staan juweeltjes van huizen in een park-achtige omgeving die onbeschermd waarschijnlijk snel ten prooi was gevallen aan grondspeculanten en grote hotelketens. In nabijgelegen dorpen en steden zie je hoe het volbouwen van de kuststrook nog erger kan. In De Concessie zie je hoe het geweest moet zijn voordat het massatoerisme de zee ontdekte.

Ergens vind ik het ook altijd wat elitair om af te geven op het massatoerisme: de wereld heeft zoveel mooie plekjes die het bewaren waard zijn, maar zodra ‘men’ er lucht van krijgt is het meteen ook gedaan met de pret. Dan willen we het ook allemaal met eigen ogen zien. En wie ben ik om een ander dat recht te misgunnen? De ellende is dat die mooie, verstilde plekjes dan binnen de kortste keren veranderen in een gebied met ketencafés en souvenirwinkels waar je onder de voet wordt gelopen door groepen Amerikanen of Aziaten onder aanvoering van een gids-met-vlaggetje. De plekjes worden opgenomen in de excursielijst van het zoveelste cruiseschip dat aanmeert in Zeebrugge (of noem een willekeurige andere grote zeehaven; ik zag het ook in Venetië), en gedaan is het met de rust en de authentieke sfeer.

rustige rei

rustige rei

Zo bezochten we Brugge, waar ik begin jaren ’80 van de vorige eeuw voor het eerste en voor het laatst was. We konden parkeren in een enorme ondergrondse garage met een voetgangersuitgang die direct toegang gaf tot het centrum vol monumentale gebouwen. Half november op een doordeweekse regenachtige dinsdag was de stad bepaald niet uitgestorven. De restaurants die niet gesloten waren hadden allemaal behoorlijk wat klandizie, en voor het Belfort op de markt stonden groepjes mensen die duidelijk tot zo’n reisgezelschap behoorden. Alleen op de kades van de ‘reien’, de Brugse grachtjes die zo’n beetje 4/5 van het centrum omvatten, was het erg rustig. Qua toeristen dan, want er werd zo hier en daar wel hard gewerkt aan renovatie van de panden.

renovatiewerkzaamheden

renovatiewerkzaamheden

Dat kunnen ze goed in Brugge, of misschien wel in heel België: panden renoveren met behoud van de oorspronkelijke façade.

'ons' appartementencomplex (wij zaten links boven)

ons’ appartementencomplex (wij zaten links boven)

Wat mij betreft hadden ze die strategie, of een variant ervan, ook  losgelaten op de kuststrook. Want je kunt best ‘mooi’ bouwen ten behoeve van veel badgasten; het pand waarin wij zelf verbleven is bijvoorbeeld niet echt lelijk te noemen. Dat het ook aan renovatie toe is, bewijst onze energierekening, maar dat hoeft niet ten koste van de esthetiek te gaan. Zoals overal zullen tijdstip en methode van aanpak van de renovatie ook wel weer bepaald worden door de beschikbare financiële middelen. En daarvoor moeten er dus toch weer voldoende gasten worden geherbergd, niet alleen in Hiawatha of De Haan, maar in alle toeristenoorden. Maar er zal nog heel wat moeten gebeuren voordat de hele Belgische kuststrook ook vanaf zee het aanzien waard is. Ge kunt nie alles hebben hé…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s