Buiten

Voetbaltempels op Cyprus

GSP stadium, Nicosia

‘Houd jij dan van voetbal?’ Ik heb het voorafgaand aan mijn reisje naar Cyprus vaak gehoord als ik probeerde uit te leggen met wat voor gezelschap ik die kant op ging. Eén ding is zeker: voor oogstrelend voetbal hoef je niet naar dit mediterrane land te reizen. Het staat dan ook eerder bekend om andere attracties, waarvan ik er maar een paar heb gezien. Je zult mij dan ook niet horen zeggen dat ik dit eerste weekend van maart het ‘echte’ Cyprus heb leren kennen. Daar was ik ook niet op uit toen ik besloot mee te gaan op deze lezersreis van Panenka Magazine, waarvoor ik de eindredactie doe. Panenka noemt zichzelf tegenwoordig ‘Het enige échte cultvoetbaltijdschrift van Nederland’; toen ik gevraagd werd me ermee te gaan bemoeien, stond er onder de naam op de voorkant nog ‘Voetbalromantiek, fancultuur en stadionbeleving’. In nummer 8 van het blad schreef de hoofdredacteur, mijn goede vriend en oud-collega Tom Bodde, een artikel onder de kop ‘Gastvrij groundhop-paradijs. Zon, zee, strand & sentimenten’. In het artikel zie je Toms hobby’s verenigd: reizen, voetbal, zon, lekker eten en drinken. Mijn interesse was gewekt. Toen de redactie voorstelde om van een van de lezersreizen meteen ook een redactiereis te maken, was ik dus makkelijk enthousiast te krijgen.

‘pleegzoon’ Wouter

Behalve de helaas niet voltallige redactie (Tom, vormgever Bert, Wouter, fotograaf Benny en ikzelf) gingen er nog een paar trouwe lezers (Frank, Henri, Mark en Vincent) mee, van wie ik bijna alle namen al was tegengekomen in de boeken van Tom en de groundhopverhalen die ik momenteel onder handen heb. Deze dame ging dus met acht mannen op pad, van wie er een aantal haar zonen hadden kunnen zijn. Groundhoppen is vooral een mannen-ding. En dat terwijl er dit weekend ook dames van over de hele wereld voetbalden om de Cyprus Women’s Cup. Het enige dat we daarvan hebben gezien was de bus van het Nieuw-Zeelandse team. Maar de mannen hebben me het hele weekend vooral het gevoel gegeven dat ik ‘one of the boys’ was.

Hoe blauw wil je de lucht hebben boven de Church of the Holy Cross in Pano Lefkara?

De Cypriotische weergoden waren ons gunstig gezind: alleen op de dag van aankomst hebben we een paar spetters regen gezien; op de dagen erna waren er vooral strakblauwe luchten en een heerlijk zonnetje. Op de grotendeels onoverdekte tribunes tijdens de wedstrijden heb ik me regelmatig afgevraagd hoe het zou zijn om hier hartje zomer te zitten. Aan de leren bureaustoelen op de perstribune in het oude stadion van AEK Larnaca brand je al op de eerste maandagochtend in maart je billen, laat staan hoe dat ’s zomers voelt om 4 uur ’s middags. Nou is die ellende trouwens ook afgelopen, want pal tegenover dit oude stadion heeft de club, waar Jordi Cruijff nog technisch directeur geweest is, een moderne betonbak met ‘IKEA-meubilair’ uit de grond gestampt.

Na zonsondergang kon het vuurwerk beginnen in het Apoel-ultravak.

Tom had voor de liefhebbers een paar mooie affiches bij elkaar gescharreld, waardoor we drie wedstrijden in evenzoveel dagen konden meepikken. Het was de laatste speelronde vóór de playoffs, en voor sommige clubs ging het dus best ergens om. De namen van die clubs zeggen me bijna niets: ik weet dat Apoel Nicosia nog in de Europa League zit, die moeten vandaag thuis tegen Anderlecht, in hetzelfde stadion als waar wij ze zaterdagmiddag de derby tegen Omonia hebben zien winnen. Met hulp van de scheidsrechter, dan dan wel. En dat wordt des te vreemder wanneer je je bedenkt wie de shirtsponsor van de Cypriotische scheidsrechters is: Royal Betting, een wedkantoor! Aan de andere kant scheelde het misschien ook dat er geen Omonia-supporters aanwezig waren: die boycotten deze wedstrijd, zodat het vuurwerk en gezang geheel van één kant van het stadion kwam. Eigenlijk kun je beter daarvoor naar een voetbalwedstrijd op Cyprus gaan dan voor een mooie pot voetbal. Een van mijn reisgenoten zei het zo: ‘Om als Cyprioot betaald voetballer te worden moet je eerst een vierjarige theateropleiding volgen.’ In zijn artikel had Tom ons daar ook al voor gewaarschuwd; hij ziet de aanstellerij op het veld als enige minpunt van een voetbalreis naar deze bestemming. ‘Ze zijn nog erger dan de Portugezen!’ Ik kan daar trouwens nog een minpunt aan toevoegen: de volwassen kerels die vanaf de tribune proberen de grensrechter in zijn nek te spugen. Ik heb het dan niet over de harde kern achter het doel, maar over het ‘beschaafdere’ publiek dat zich meestal aan de lange zijde ophoudt. Ten eerste is de afstand tussen hek en zijlijn gelukkig te groot, maar ten tweede dóé je dat toch niet? Zelfs niet als zo iemand een fout maakt, maar al helemaal niet als die man daar gewoon zijn werk staat te doen.

Church of St Lazarus, Larnaca

Moskee Hala Sultan Tekke aan het Larnaca Salt Lake

Heb ik dan alleen maar voetbalwedstrijden en -stadions gezien? Welnee, en ik was niet eens de enige met andere interesses. Dat is het leuke van groundhoppers: het zijn echte mensen, met elk hun eigen voorkeuren en desinteresse. Het idee om op zondagavond in Larnaca nog even langs de kerk van de heilige Lazarus te lopen, kwam van een van hen. En dat was ook degene die ons op de laatste ochtend bij een oude moskee aan de rand van een zoutmeer deed belanden. Zowel de moskee als het zoutmeer met flamingo’s leverde prachtige foto’s op. En uiteraard waren we op zaterdag in Nicosia al de grens met Turkije overgestoken en hebben we ook op de zondagochtend toeristisch gedaan, met een bezoek aan het Stavrovouniklooster bovenop een berg ten westen van Larnaca, en een wandeling door het pittoreske Pano Lefkara dat nog wat verder westwaarts ligt.

Berg met Stavrovouniklooster (niet voor dames)

Bekijk je vervolgens op de plattegrond van Cyprus hoeveel terrein we bestreken hebben, dan is er maar één conclusie mogelijk: ik heb er nog bijna niks van gezien. Zes voetbalstadions, drie wedstrijden, twee hotels, en een handjevol kerken en moskeeën. Qua eten en drinken was het overigens ook heel prima. Nog maar een keertje terug, dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s