muziek

Derde keer Matt Andersen

 

poster Solo European Tour

De Canadese reus is hier al eerder voorbijgekomen: de eerste keer als voorprogramma van de Tedeschi Trucks Band in het Utrechtse Tivoli, de tweede keer als hoofdact in de Metropool in Hengelo. Afgelopen zaterdag, 3 juni, zagen we hem voor de derde keer, in een zaal die nóg weer kleiner was: de Amer in Amen. Er kunnen daar maar een man of honderd in, en dan moet je nog proppen, maar we hoorden dat Andersen hier graag komt. Dat schijnt voor meer artiesten te gelden: het podium in deze verbouwde boerderij in een Drents dorpje is voor verschillende talenten een belangrijke springplank gebleken. Matt Andersen kwam hier al optreden voordat hij op het Europese continent bekend werd, en kennelijk is hij van het soort dat trouw blijft aan zo’n plek (#homeofthemeatballs noemt hij dat). Hij heeft zelfs een liedje geschreven over de befaamde gehaktballen die hier in de pauze worden verkocht: ‘The greatest balls in town’.

Het tekent de sfeer waarin de avond verliep. Het was vooral gezellig – Andersen had er plezier in. En ik weet niet of dat plezier er bij zijn vorige optredens aan ontbrak of dat het aan iets anders lag, maar ik vond het zijn beste van de drie optredens die ik van hem heb meegemaakt. Hij heeft wat mij betreft niet meer nodig dan zijn gitaar en zijn stem om een avond lang te boeien. Over zijn uiterlijk heb ik het al eens gehad – er is veel van, inclusief haar: het zit hem niet in de weg om fantastische dingen met zijn gitaar te doen. Vanaf de derde rij van voren kon ik zo nu en dan van dichtbij zien hoe behendig hij met beide handen de snaren bewerkt: onnavolgbaar.

Dit optreden bevestigde mijn vermoeden zoals ik dat in november vorig jaar al heb geuit: Matt Andersen heeft genoeg aan zijn eigen instrument voor de begeleiding van zijn liedjes. We hebben ter plaatse een tweede cd (ironisch genoeg ‘Weightless’ genaamd) gekocht, en meteen toen we die in de auto op weg naar huis draaiden, viel het me op dat behalve zijn gitaar (of eventueel piano) verdere instrumentale aanvulling wat mij betreft overbodig is. Live waren alle liedjes duidelijk verstaanbaar, waardoor juist de poëtische kracht ervan nadruk kreeg, en de liefde die eruit sprak, extra goed tot uiting kwam.

Ja, Matt Andersen heeft het in zijn liedjes veel over de liefde; ze zijn vaak geschreven voor een (bestaande of denkbeeldige) geliefde, en ze zijn liefhebbend zonder zoetsappig te zijn. Als Matt van je houdt, word je op handen gedragen, word je omringd met warmte en plezier, en valt er veel te lachen. Het is dat ik al een man heb…

Een van de andere ‘vaste’ regels van een optreden in de Amer is dat je geen foto’s mag maken. Dit is dus een blog zonder eigen foto’s. Wel vond ik op Twitter een klein filmpje dat daar zaterdag is gemaakt, maar ik weet niet of dat ’s middags of ’s avonds (beide keren stijf uitverkocht) was. Het zijn nog geen 25 seconden, maar Andersens dichterlijke kracht is in die paar zinnetjes al te horen. Ik houd ervan, ook zonder dat hij mijn persoonlijke favoriet ‘I’m giving in’ ten gehore bracht. Misschien had hij dat best willen doen als ik de titel hard genoeg geroepen had, want zo zat de avond wel een beetje in elkaar: tijdens het applaus na het ene liedje peuterde hij wat aan zijn gitaar om die voor te bereiden op een volgend liedje, maar als er dan uit de zaal een andere titel werd genoemd, kon het maar zo zijn dat hij de stemming van zijn snaren aanpaste aan de vereisten voor dát liedje. Daar plaatste hij dan wel een disclaimer bij: ‘Ik ben iedereen graag ter wille, maar als het fout gaat, blame it on die man die deze titel riep.’ Nou, er ging niet veel fout.

Veel van wat Matt Andersen speelt en zingt is eigen werk, maar aan het eind van de eerste pauze coverde hij op zeer verdienstelijke wijze ‘I’m on fire’ van Bruce Springsteen, en een eind verderop, toen hij vertelde over een jubileumconcert rond ‘The Last Waltz’ van The Band, waarin hij meedeed, verraste de man met de lage stem met Neil Young’s ‘Helpless’. En we mochten allemaal meedoen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s