muziek

Heb ik een zwak voor (ex-)verslaafden?

McDermott

Tot mijn favoriete muzikanten behoren Joe Walsh en Jason Isbell. Beiden maken er geen geheim van dat ze in hun leven zogezegd op dood spoor hebben gezeten door hun verslaving aan drugs en/of alcohol. Vandaag heeft zich, door een optreden in De Amer, bij dat tweetal een derde artiest gevoegd: Michael McDermott. Net als Isbell en Walsh gaat hij tegenwoordig clean & sober door het leven, maar de verslaving heeft zeker zijn sporen nagelaten in het heden. Zijn songs lijden daar niet bepaald onder; ze krijgen er diepte van, net als we dat bij Walsh en Isbell ook zien en horen.

Vóór dit weekend had ik van de hele Michael McDermott nog nooit gehoord, terwijl ik hem nu aangeprezen zie worden als de volgende Dylan of de nieuwe Springsteen. Dat zijn nogal namen, maar zo hoog gespannen waren de verwachtingen van de grote platenlabels toen McDermotts muziekcarrière begon. We spreken begin jaren ‘90, hij was nog begin 20. Dat is vragen om moeilijkheden, en die kwamen er dan ook. Ik kan amper geloven dat deze man al 50 is, zo zwart is zijn haar nog. Zijn voorouders komen uit Ierland, wat me doet vermoeden dat hij als jongetje roodharig was. De websites waar iets over hem verteld wordt, zwijgen in alle talen over zijn jeugd; ik kom alleen te weten dat hij is opgegroeid in de South Side van Chicago, als nazaat van Ierse immigranten.

Dat Ierse is in zijn muziek ook wel terug te horen, al helemaal wanneer Heather de viool erbij pakt. Voor het overige kan ik er niet een heel duidelijk stempel op plakken; het is stevig, ritmisch en muzikaal, in uiteenlopende stijlen. Michael speelt (slag-)gitaar en mondharmonica, en verrast me pas na een flink aantal gitaarnummers met een heel gevoelig lied van achter de piano. Zo gevoelig zelfs, dat hij de zang overlaat aan zijn vrouw. Het gaat over het afscheid van zijn drug- en drankgebruik, en de verrassing zit hem ook in de beeldende taal waarmee hij daarover spreekt/zingt, een kwaliteit waarin hij me weer doet denken aan Jason Isbell, die ik hoog aansla als poëet.

Juist door die krachtige teksten – bijvoorbeeld ook in het lied over het overlijden van zijn vader (‘Shadow in the window’) – begrijp ik de verwijzingen naar Dylan en Springsteen wel. Zeker Bruce Springsteen is er ook goed in om woorden te geven aan zijn gevoel over de meest uiteenlopende zaken in het leven. Tegelijk hoor ik in McDermotts stem ook een zweempje Neil Diamond (ik word oud…), een scherpe rand die prachtig wordt verzacht door de stem en snaren van Heather, maar die van tijd tot tijd ook gewoon mag klinken zoals die is: getekend door een pittig leven, en die ook wat te zeggen heeft. Niet alleen over zijn eigen ervaringen met drank en ellende, maar ook over het Amerika van nu (‘God help us’, ‘Out from under’).

Heather Horton had voor de geboorte van hun dochter ook een eigen muziekcarrière, maar die staat tegenwoordig op een laag pitje. Als ze dan wél eens even muzikaal stoom moet afblazen, resulteert dat in een juweeltje als ‘Fuck you’, waarvan ze zich verbaast dat dat op de Nederlandse radio ongecensureerd wordt afgespeeld.

McDermott en Horton

Heather Horton & Michael McDermott

Ik herken in de drie sets twee covers, die samen heel wat zeggen over het muzikale bereik van dit duo. ‘One love’ van U2 klinkt nog enigszins als het origineel, maar wat ze in de encore doen met ‘You’re the one that I want’ dat we kennen van John Travolta en Olivia Newton John, is ontroerend bijzonder. Wat ik van John en Olivia geen moment geloofde, klinkt wel helemaal door in de versie van Michael en Heather – ‘You’re the one’. Wat is de Amer toch een fijne plek om muziek te horen en nieuwe muzikanten te ontdekken (en dan vergeet ik voor het gemak even dat deze twee een avond eerder in mijn eigen woonplaats optraden op het Take Root Festival).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s