Heilig/ik denk wel eens...

… in tijden van corona (6)

IMG_20190617_164340118Ooit geloofde ik in God als een instantie die invloed had op het leven van mensen. Van deze instantie meende ik dat hij (ja, het was een hij) mij en anderen op rechtvaardige wijze dat leven toebedeelde dat ik moest leven. Van de dingen die mij gebeurden, overkwamen, zou ik ooit ontdekken waaróm ze me overkwamen. En dat gold niet alleen voor mij, maar voor iedereen – deze instantie had het dus razend druk. Het was maar goed dat hij almachtig was, anders zou je nog eens kunnen denken dat hij zich zo nu en dan vergiste.

Je kon die god wel om dingen vragen, maar of je ze ook kreeg, was afhankelijk van dingen waar ik maar moeilijk vat op kon krijgen. Het is me altijd een raadsel gebleven waarom sommige zieke mensen wel beter werden als er voor ze werd gebeden, maar anderen niet. Je kon echt niet meekijken over de schouder of door de bril van die god, al probeerde ik dat nog zo vaak.

Had ik nu nog in die god geloofd, dan had ik hem nu gevraagd om bepaalde mensen eens een lesje te leren. Nou ja, ‘bepaalde mensen’ – één bepaald iemand in het bijzonder, iemand die momenteel veel macht bezit over grote hoeveelheden mensen. Iemand die daarnaast ook nog eens heel veel geld heeft, en dat her en der kan uitdelen om nog meer mensen naar zijn pijpen te laten dansen. Deze man (ja, het is een man) dicht zichzelf een grote mate van wijsheid en kennis toe, zodanig dat hij precies meent te weten wat goed is voor zijn land, en wat er mag overblijven voor de rest van de wereld. Dat zijn inzichten met de dag veranderen is op zich nog niet het ergerniswekkendste aan deze man; wel dat hij elke dag zegt dat hij altijd al heeft gezegd wat hij vandaag zegt. Wie iets anders beweert, is een leugenaar, een ophitser, brengt fake news de wereld in.

Had ik nog in die god geloofd, dan had ik hem gevraagd juist deze man eens te besmetten met het Covid19-virus. Niet dat hij eraan dood hoefde te gaan, maar even flink ziek zou dacht ik geen kwaad kunnen. Kennelijk helpt de ervaring van een andere, mindere, wereldleider hem niet genoeg om in te zien dat het virus iedereen kan treffen, en dat hulp dan noodzakelijk is. Johnson prees en dankte na zijn ziekenhuisopname het Britse NHS-systeem – de grote leider van het Engelssprekende land aan de andere kant van de oceaan vindt zo’n soort zorgsysteem nergens voor nodig. Wie niet kan betalen voor de broodnodige zorg aan zijn gezondheid, moet kennelijk maar gewoon dood gaan. Zeg nou zelf: een wereldleider die dat vindt, verdient toch een lesje?

Gelukkig geloof ik niet meer in die god. Ik moet er niet aan denken dat er ergens een instantie is waaraan ik kan vragen om een draai te geven aan andermans leven. Stel dat die god zou luisteren en mijn wensen zou inwilligen, wat voor macht zou ik dan hebben? En niet alleen ik – want als hij naar mij luistert, waarom dan niet ook naar jou? Ik moet er niet aan denken zoveel macht te bezitten; ik zie genoeg voorbeelden van mensen die rare dingen gaan doen, gewoon omdat het kán. Die hun macht gaan misbruiken, zoals volgens mij ook die grote leider met zijn rare kapsel doet.

De God waarin ik nu geloof, is geen instantie, geen onvoorspelbare, almachtige lotsbestemmer. Wel geloof ik dat hij (of zij, of het) mij inspiratie brengt om naar mijn medemensen te kijken en met hen om te gaan vanuit liefde. Een liefde die niet naar je portemonnee kijkt, of naar de kleur van je ogen; die niet luistert naar je vleierijen of je boze woorden. De Liefde waar ik in geloof heeft geen macht om wereldgebeurtenissen te veroorzaken of te verhinderen. Of misschien toch, maar dan anders?

kath Bilbao2

pietà in de kathedraal van Bilbao

2 thoughts on “… in tijden van corona (6)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s