Buiten/ik denk wel eens.../Mali

… in tijden van corona (10)

timboektoe2

Angus was here

Blij zijn met wat je wel hebt en wat je wel kunt, dat is het devies om het vol te houden in deze tijden. Vanmiddag mocht ik naar de kapper, wat met mijn overvloedige haargroei geen overbodige luxe was. Hoewel, wat is in deze tijden ‘overbodige luxe’? Mijn opvattingen daarover passen zich aan aan de omstandigheden, in elk geval tot op zekere hoogte. En het valt niet te ontkennen dat op de schaal tussen nodig en overbodig behoorlijk wat valt te schuiven als er een virus op de loer ligt dat niet alleen mijn gezondheid bedreigt, maar juist ook die van mensen die mij lief zijn en die veel kwetsbaarder zijn dan ik. In dat licht bezien zijn veel minder dingen zo vanzelfsprekend als we ze een half jaar geleden nog zouden hebben aangemerkt.

Zo was ik dezer dagen jarig. Dank u. Normaal gezien komen er dan flink wat mensen hun felicitaties persoonlijk aanbieden met een hand of zoenen en vaak zelfs een cadeautje. Dit jaar niet, enkele uitzonderingen daar gelaten. We hebben als gezin een genoeglijke dag gehad, maar familie en vrienden zijn begrijpelijkerwijs thuis gebleven. Hoe veel er anders op deze dag toch langs waren gekomen, was sowieso de vraag, want het plan was om ’s avonds een concert van Gretchen Peters en consorten bij te wonen in de Oosterpoort, maar dat ging om dezelfde begrijpelijke redenen ook al niet door. Een mens maakt er het beste van, en schenkt zichzelf een goed glas wijn in.

DSCF5348

… en Angus was here…

Blikken we vooruit, dan kunnen we constateren dat ook de vakantie zoals we die in juni hadden gepland, niet doorgaat. Bij het boeken van onze reis, naar de Cotswolds en van daar door naar Ierland, konden we niet bevroeden dat en waarom daar een stokje voor is gestoken. Inmiddels is het voucher binnen, en hopen we daar een volgend jaar gebruik van te kunnen maken. Deze zomer doen we maar een weekje Drenthe in een huisje. Fietsen mee, en hopen op mooi weer. Het is even wat anders, maar we zijn nu allang blij dat dit in elk geval kan. Twee blogs geleden gaf ik al aan dat ik ook om een heel andere reden zou willen dat er geen reisbeperkingen golden tussen hier en het Verenigd Koninkrijk: ik kan mijn zieke zusje niet opzoeken in Londen. Voor mij telt dat momenteel duidelijk zwaarder dan die geannuleerde vakantiereis. Dat zeg ik, je schaal van luxe past zich aan.

Op Facebook heb ik me laten uitdagen om gedurende tien dagen even zovele exemplaren te plaatsen van mijn favoriete reisfoto’s. Met mijn reis- en werkervaring wordt die ‘taak’ vooral bemoeilijkt door het feit dat ik er maar tien mag plaatsen – dat betekent dat ik lang niet van al mijn reizen ook maar één foto kan kiezen. Over luxe gesproken – ik héb al wat afgereisd, zeker gedurende de afgelopen twintig jaar. Mij zou je dus zeker niet moeten horen klagen over het gebrek aan mogelijkheden van dit moment – heb ik mijn portie niet gewoon al lang gehad? De ellende met reizen is voor mij dat, toen ik eenmaal de smaak te pakken had, die vooral naar méér smaakte. Een halfjaar geleden had ik nog rustig woorden gekozen als dat ik besmet was met het reisvirus. Tegenwoordig kun je zo’n opmerking eigenlijk niet meer maken zonder bijsmaak. En nu we het toch hebben over opmerkingen die van betekenis veranderen – ‘gelukkig hebben we de foto’s nog’.

P1140299

Wat wil je nog meer?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s