Heilig/ik denk wel eens...

Rouw in tijden van corona

Natuurlijk hebben we geprobeerd iets mee te krijgen van het coronanieuws en de Amerikaanse verkiezingen, maar onze wereld draaide de afgelopen weken om familie. In het onbereikbare Engeland worstelt mijn zusje nog steeds op meerdere fronten met haar gezondheid; hier in het Noorden van Nederland stonden wij rond het ziek- en sterfbed van mijn schoonmoeder, de liefste die je kunt hebben als schoonmoeder. Afgelopen woensdag, onder een stralende novemberzon, hebben we Mem begraven in het Friese dorpje waar ze zo lang had gewoond.

Als de liefste mensen om je heen zorg nodig hebben, komt veel van wat je belangrijk vindt in een heel ander perspectief te staan. We zijn allemaal druk-druk-drukke mensen, maar toen we hoorden dat er hulp nodig was in het (schoon)ouderlijk huis, stonden we er als kinderen allemaal. Drie weken lang hebben we nog rond Mems bed kunnen zitten, zorgen en kletsen. Drie weken lang bleef ze ons vanuit dat bed verrassen met opmerkingen, vragen en kwinkslagen. En heel af en toe zat ze nog even op, genietend van een zachtgekookt eitje, of van het bezoek van iemand die haar lief was.

In die drie weken, op een moment dat ik niet ingeroosterd stond in het schoonouderlijk huis, vond Mem het nodig mij te bellen met een voor haar belangrijke vraag. ‘Wil jij voorgaan in de uitvaartdienst?’ Ze wist dat het niet lang meer ging duren, en wilde de zaakjes goed geregeld hebben. We hadden het er samen al eens eerder over gehad; ik wist dat ze veel had uitgeknipt en opgeschreven over hoe zo’n dienst eruit zou moeten zien, maar nu was het menens, voor zover dat eerder niet het geval was geweest.

krantenknipsel, in de dankdienst voorgelezen door Beppezegger

Mijn schoonmoeder was een heel gelovige vrouw, opgevoed in de gereformeerde traditie, die in hun deel van de provincie niet heel zwaar op de hand, maar wel echt gereformeerd is. Daarin lagen zij en ik allang niet meer op één lijn, en dat wist ze ook. Maar de stelligheid waarmee ze deze taak desondanks aan mij toevertrouwde, duldde geen tegenspraak. Het was voor mij een groot, ontroerend cadeau. Zij en ik samen hebben er, met inbreng van haar andere kinderen en kleinkinderen, een dankdienst van gemaakt die recht deed aan haar liefde voor iedereen die haar kende.

Het moest, wegens corona, in kleine kring, en er mocht niet gezongen worden. Dat was raar, gezien de graagte waarmee Mem zelf altijd zong, en gezien de vele mensen die in normale tijden ongetwijfeld waren komen opdagen. Binnen die kring van zo’n dertig mensen hebben we zo goed en zo kwaad als het ging, de regels in acht genomen. In de kerk hebben we wanneer mogelijk en nodig mondkapjes gedragen, de zitplaatsen voor niet-naaste familie waren ver genoeg uit elkaar gemarkeerd, en ook voor de naaste familie waren er mogelijkheden om gepaste afstand te bewaren. Maar het ging niet steeds echt volgens de regels: we hebben het niet kunnen laten om armen om elkaar heen te slaan, dicht bij elkaar te staan rond het graf, en samen onze rozen op de kist te leggen.

Ook nu blijven we proberen er te zijn voor elkaar, vooral voor mijn schoonvader die bijna 65 jaar een twee-eenheid vormde met zijn Gepke. Dan weet je echt niet van de ene op de andere dag waar je het zoeken moet, zeker niet als je tegen de 90 loopt. Liefde is een overweldigend verschijnsel, en wij hebben er veel van meegekregen. We hopen er ook weer veel van terug te geven en uit te delen. Ik denk dat ik er mijn schoonmoeder recht mee doe als ik zeg dat die liefde ook de basis en de praktijk was van haar geloof.

3 thoughts on “Rouw in tijden van corona

  1. Agnes, wat een liefdevol verhaal over je schoonmoeder en de laatste dagen die jullie voor haar en elkaar dragelijk hebben gemaakt. Nu komt de tijd van goede herinneringen, praat vaak en veel over haar zodat ze nog lang genoemd zal worden., liefs, lettie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s