ik denk wel eens...

Despedida Danny

Als je jonger bent dan ik, hoor je niet dood te gaan. Al helemaal niet als je nog jonge kinderen hebt, drie zonen, die je nog had moeten leren voetballen. Het leven is niet eerlijk, dat blijkt maar weer nu afgelopen weekend oud-collega Danny Valen (50) is overleden. En voor zijn Alicia, afkomstig uit het verre Peru, is het ook al zo oneerlijk. En als ik dat al voel, terwijl hij en ik elkaar niet eens héél goed kenden, wat moet zijn dood dan een pijn doen bij mensen die hem al dan niet bij wijze van spreken vorige week nog hadden gezien.

Zolang ik bij SRC heb gewerkt, was Danny daar een zeer gewaardeerde collega als reisleider, en zelfs een poos als kantoorgenoot, toen hij een aantal reisbrochures redigeerde. Waar je hem tegenkwam, was het altijd een vrolijke boel – Danny zat vol verhalen en hield van gezelligheid. Dat daar buiten werktijd een glaasje bij hoorde, sprak bijna vanzelf; hij dronk het geestrijke vocht graag, al dan niet met mate(n).

‘Spaans Bloed’ heette zijn weblog, waarmee hij hintte op de mogelijkheid dat een verre voorouder van hem afkomstig zou zijn van het Iberisch Schiereiland. De schooldokter uit zijn jeugd in de Betuwe kon zijn donkere trekken anders niet verklaren. Dat hij uiteindelijk neerstreek en een gezin stichtte in Spanje, in de buurt van Bilbao, zal diezelfde schooldokter dan ook niet verbaasd hebben.

Door die weblog, en ook door de vele brieven met complimenten die er jaarlijks binnenkwamen over Danny als reisleider wist ik natuurlijk allang dat met hem onze reis naar Bilbao in 2014 bijna niet stuk kon. Het feit dat het weer aan de Spaanse noordkust zich eind oktober ook nog eens van zijn beste kant liet zien, maakte er helemaal een onvergetelijke reis van. Samen met een bus vol SRC-reizigers genoten wij mee van Danny’s genoeglijke verhalen en zijn ontspannen manier van reisleideren. En als bonus kregen Jelle en ik voor de vrije dag in de reis van hem de uitnodiging om te komen kijken in Castro Urdiales, het kuststadje waar hij met Alicia was gaan wonen. Het was ook voor Danny een vrije dag, maar hij vond het leuk om een Nederlandse collega en echtgenoot in eigen omgeving te laten kennismaken met zijn vrouw en (op dat moment twee) zonen. En dan nam hij ook nog de tijd om ons wat mooie stukjes Castro te laten zien.

Toen we een paar jaar later hoorden van zijn ongeluk en de gevolgen ervan, volgden we op afstand zijn herstelproces met grote bewondering. Danny vocht terug, leerde met veel geduld weer lopen en al die andere handelingen die voor gezonde mensen zo normaal zijn. In een mailtje dat ik in die tijd van hem kreeg, omschreef hij het zo: Ik ben vorige week voor het eerst op de been gezet tussen de gelijke brug. In het begin voelde dat nog raar aan, als een net geworpen baby giraffe. Er ontbreekt nog kracht en ook de wervelkolom moet nog aansterken, maar dat gaat verbazend snel. Gelukkig hoef ik niet te worden behangen met allerlei hulpmiddelen, dus de kans dat het helemaal goed komt, wordt steeds groter. Maar begin maart 2019 kwam hij weer ten val, zo mogelijk nog ongelukkiger. En wéér begon hij stoïcijns aan een revalidatieproces. Hoe veel pech kan een mens hebben?

Via oud-collega’s in Groningen hoorde ik van tijd tot tijd hoe het met hem ging. We hebben elkaar niet meer ontmoet, maar mede door mijn betrokkenheid bij Panenka Magazine moest ik nog regelmatig aan hem denken, in elk geval telkens wanneer ik op tv beelden zag van San Mamés, het stadion waar Athletic de Bilbao zijn thuiswedstrijden voetbalt. Danny heeft er nog eens een mooi stuk over geschreven voor ons ‘voetbalblaadje’. Ook in dat stuk klonk Danny’s levensgevoel door, de rustige vrolijkheid van de simpele genieter. Zo zal ik hem me blijven herinneren: als iemand die probeerde te genieten van het leven zoals het komt. Descansa en paz, makker, rust zacht.

2 thoughts on “Despedida Danny

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s