muziek

Terug in het theater: The Bluebirds (en Angus op de eerste rij)

Het was al zó lang geleden dat ik niet meer weet wat de laatste voorstelling was die ik bijwoonde. Tot corona zaten we regelmatig in de Groninger Schouwburg, de Oosterpoort en de Amer, en maakten we af en toe uitstapjes naar andere ‘venues’. En toen werd het stil, en mochten we nergens meer naar toe. Angus had van schrik bijna niets meer om over te schrijven, al helemaal omdat mijn alter ego wél steeds meer te doen kreeg. En dat is op zich natuurlijk fijn, maar wat was het gisteravond heerlijk om weer bij een concert te zitten, en dan nog wel in vanBeresteyn, het theater waarvoor datzelfde alter ego onlangs een leuke klus mocht doen.

telefoonfoto: The Bluebirds in actie

Met zijn vieren hadden we afgesproken The Bluebirds te gaan bekijken en beluisteren, een afspraak die al minstens een jaar stond, als verjaarscadeau voor één van ons. Zoiets waren we net van plan vaker te gaan doen, toen de pandemie roet in het eten gooide. Maar nu dan toch! Inmiddels waren zelfs de vrouwen die met The Bluebirds waren begonnen, al niet meer dezelfde drie van het begin. Elske DeWall doet het tijdelijk wat rustiger aan, en de andere twee, Krystl en Rachèl Louise, hebben zolang hun talent laten aanvullen door diverse andere Nederlandse topzangeressen. Gisteravond stond Leonie Meijer hen terzijde, en die deed dat bepaald niet slecht.

Eerlijk gezegd had ik van Krystl en Rachèl Louise nog nooit gehoord, en was ik destijds vooral gelokt door de beloofde meerstemmigheid, de naam van Elske DeWall, en verwijzingen naar Amerikaanse country- en americana-supervrouwen zoals Dolly Parton. Pas op de avond zelf drong het tot me door dat DeWall er helemaal niet bij zou zijn, en wie haar zou vervangen wisten mijn medegasten ook niet. Inmiddels maakte het me al niet meer zoveel uit, en was ik vooral blij dat we weer eens konden gaan.

telefoonfoto: Leonie Meijer

Dat gezegd hebbende, moet ik vaststellen dat ik een geweldige avond heb gehad. Meteen bij de opkomst meende ik al vaag iets te herkennen in de meest rechtse vrouw, maar ik kon het niet goed thuisbrengen. Al snel was duidelijk dat zij de ‘gast was, en dat ze wel kon zingen. Het kwartje viel toen ze Leo werd genoemd; verrek, da’s Leonie Meijer, die nog meegedaan heeft aan The Voice! Is dat echt al 10 jaar geleden? Heer gemaal naast mij had haar ook herkend, en we glunderden elkaar aan: dit kon een mooie avond worden!

In alle liedjes, behalve in de solo’s, was te horen hoe mooi deze drie stemmen samen kleuren. Hier gold het bekende gegeven dat het geheel meer is dan de som der delen – en dat terwijl die afzonderlijke delen al heel wat in huis hadden. Door de voorstelling heen zongen de drie vrouwen elk een eigen (zelf geschreven) solo waaruit hun individuele talenten aan de orde kwamen. Bij mij is vooral het liedje van Leonie blijven hangen; het komt voort uit de reis van New Orleans naar Nashville die ze een aantal jaren geleden maakte en is alleen daardoor al een gegeven dat me aanspreekt. De rest van het concert was een mengeling van bekende en minder bekende nummers, allemaal mooi gearrangeerd en melodisch. Grote indruk maakte ook het geheel a capella gezongen gospelnummer pur sang Down In the River to Pray, waaraan ook de drummer en bassist meezongen. Ik bedenk me nu, the day after, pas dat bij country natuurlijk minstens een fiddle en een banjo horen, en liefst ook nog een mandoline, en dat ik best nog wat meer covers van Amerikaanse grootheden had willen horen. Maar ik heb ze niet echt gemist; ik heb gewoon heerlijk zitten genieten.

En ook vanBeresteyn is voor herhaling vatbaar; zo ver ligt Veendam niet van Groningen, en het is een leuk theater, met een heel gezellig café, en goeie bitterballen ook!

2 thoughts on “Terug in het theater: The Bluebirds (en Angus op de eerste rij)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s