Uncategorized

Lezen in Toscane

IMG_20150625_192307289Dat valt nog niet mee: bloggen op een smartphone. De lezer neme een enigszins gebrekkige layout voor deze keer voor lief. Het was een boek dat ons naar Toscane bracht, en wij brachten – natuurlijk – boeken naar Toscane mee. Dat we hierheen gingen, kwam door Elizabeth George, in het bijzonder door Just One Evil Act, waarin inspecteur Lynley naar Lucca afreist om een misdaad op te lossen. George’s beschrijving van deze middeleeuwse stad was zo levendig en beeldend, dat heer gemaal er wel eens naar toe wilde. En dan zeg ik geen nee.

Zelf was ik al in Lucca geweest, twee keer zelfs, een keer in oktober 2000, en nog eens in december 2007. Al na mijn eerste bezoek had ik het stadje al in mijn favorietenlijst opgenomen, maar om heer gemaal te overtuigen is meer nodig dan dat. Op die lijst staan ook Istanbul en Toledo, om maar eens wat te noemen; er is geen beginnen aan…

Maar nu zijn we in Toscane, en behalve Lucca gaan we vast nóg wel wat plaatsen bezoeken. Én lekker lui lezen, voor onze tent, liefst in de schaduw van een van de tamme kastanjes die hier goed gedijen. Ik heb maar één echt boek bij me, deze keer, en dat heb ik vandaag uitgelezen.

1435509093393479584593Ik heb het boek ook wel in mijn e-reader, maar daarmee zou ik een hoop missen aldus Anne van booksbakingandblogging.wordpress.com en die kan het weten. Ze had trouwens helemaal gelijk, want dit book bevat veel meer dan alleen tekst om onder je huid te kruipen. Het gegeven op zich doet zulks ook al vermoeden: jochie van nog geen tien verliest zijn vader op 11 september, en raakt zwaar getraumatiseerd. Het boek beschrijft niet alleen zíjn rouw en verwerking van dít trauma, maar ook die van een aantal van zijn familieleden die zo hun eigen trauma’s meeslepen.

Dat klinkt allemaal knap zwaar. Het knappe van dit boek is dat het dat niet is. Net als The Book Thief, in het NL De Boeken dief, van Markus Zsusak, wordt dit verhaal nergens een echte tranentrekker. En tegelijk heb ik maar zelden een verhaal gelezen dat gevoelens van een kind zo reëel beschrijft. ‘Integer’ is het woord dat in me opkomt. Dat is óók een parallel met De Boeken dief. Nou, zo heb je twee boeken tips voor de prijs van een ‘gelato’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s