Uncategorized

Eén lijstje dan…

Betoogde ik in mijn vorige blog dat en waarom ik niet van eindejaarslijstjes houd, ontkom ik er toch niet helemaal aan. Het kan geen kwaad toch even achterom te kijken en wat bijzondere gebeurtenissen op een rijtje te zetten voordat we moeiteloos een volgend jaar in glijden. 2015 was nou ook weer niet zó maar een jaar; er is wel het een en ander gebeurd dat ik niet zo snel zal vergeten. Toch maar een greep dus.

proeven

proeven

Eerst het bitter, zodat het zoet het langst kan blijven hangen: er kwam een eind aan een prachtige tijd bij de reisorganisatie waar ik meer dan 16 jaar in dienst was. Shit happens en zo, maar dit vond ik wel heel verdrietig – ik heb het er gedurende het grootste deel van mijn tijd erg naar mijn zin gehad, en had nog best een poosje willen blijven. Vooral mijn collega(‘s) mis ik nog erg, ondanks de huidige contactmogelijkheden via facebook en vergelijkbare kanalen. Ik realiseer me zeer wel dat ik niet de enige ben die dit overkomt; wie is tegenwoordig nog wel zeker dat hij over een jaar nog werk heeft?

Tegenover die bittere pil staat gelukkig veel lekkers: we konden het afgelopen jaar meer dan eens op vakantie, en hebben daarnaast ook nog twee kortere tripjes naar Europese hoofdsteden kunnen maken. Tel maar even mee: in mei, net voor mijn verjaardag, verbleven we met zijn vieren in een van de leukste vakantiehuizen in Anneville-sur-Mer

piëta voor de verzameling, uit Normandië

piëta voor de verzameling, uit Normandië

in Normandie, één duin verwijderd van het strand, altijd goed voor een heerlijk weekje relaxen. Een dikke anderhalve maand later vertrokken we alweer, deze keer met zijn tweeën, voor twee weken kamperen in de zomerse hitte van Toscane. Heer gemaal heeft de smaak van Italië in één jaar te pakken gekregen: dat belooft nog wat. En dan zat ik ook nog een week in Zeeland, met vriendin en hondje, om samen op te laden voor een nieuw seizoen solliciteren voor 50plussers, en gingen echtgenoot en ik nog 4 dagen naar Rome, waar het begin november nog boven de 20 graden was, en we met zonder jas enorme stukken gelopen hebben.

P1020243

Angus kiest het luchtruim

Tot zover de ‘gewone’ vakanties en reisjes. In de categorie ‘extra speciaal’ valt niet alleen mijn ballonvlucht in juli, maar zeker ook de citytrip naar Londen, die we half mei maakten ter gelegenheid van het concert van Eric Clapton in de Royal Albert Hall. Als je dan toch in Londen bent, kun je er beter wat langer blijven en nog wat meer bekijken, dus dat hebben we maar gedaan. Maar gezegd moet worden dat het concert toch echt het hoogtepunt van deze dagen vormde; wat een energie en muzikaliteit straalt er van deze 70-er af!

Nu we dan toch in de muziek zijn beland, is een overzicht van de concerten die ik dit jaar bijwoonde onvermijdelijk. Ik doe het niet om op te scheppen of omdat ik het zo vervelend vind – de meeste concerten en muziekoptredens waar ik was, waren ook echt hoogtepunten.

Ik moet er mijn agenda bij pakken om het beeld compleet te krijgen. We beginnen in februari. Toen zaten we in de Groninger Schouwburg bij ‘Broken Circle Breakdown’, met o.a. Ricky Koole en Daniel Boissevain. Behalve prachtige zang leverde dat ook een indrukwekkend drama af, waarin duidelijk blijkt dat Ricky meer kan dan zingen. Of moet ik zeggen: meer kan dan acteren? Ze kan het gewoon allebei goed, en dan heb ik nog niks gezegd over Boissevain. Het duurde tot eind april voordat we verder gingen, naar Hengelo, waar Rory Block optrad in een zaaltje in het plaatselijke Metropool. Je snapt niet waarom ze die niet naar Groningen hebben laten komen; het is een zangeres die makkelijk een zaal van de Oosterpoort had gevuld. Toch? Afijn, zoals gezegd in mei EC, EC70en daar kwamen in juni nog eens twee ritten naar Amsterdam bij, eerst naar de Ziggo Dome voor Mark Knopfler, en nog geen drie weken daarna naar de Heineken Music Hall voor Jackson Browne. Mocht hieruit het beeld ontstaan dat ik iets heb met ‘oudere’ muzikanten, dan klopt dat waarschijnlijk wel, maar dat geldt dan des te nadrukkelijker voor dochterlief, die alle drie concerten van genoemde 60plussers ook meemaakte. Gretchen Peters, naar wie we in oktober in eigen stad gingen luisteren, hoort trouwens ook al tot deze categorie. Dat geldt dan weer niet voor de Alabama Shakes, en ook niet voor Susan Tedeschi en Derek Trucks. Van die laatste drie concerten heeft dochterlief er trouwens maar één meegemaakt, namelijk die van de Tedeschi Trucks Band in Tivoli, Utrecht.

Sprekend over dochterlief kom ik uit op nóg een hoogtepunt van dit jaar: de uitreiking van haar bachelor-bul. Ons kind, dat pas eergisteren geboren lijkt, is hard bezig haar eigen plek onder de zon te veroveren, en doet dat bepaald niet slecht! Zouden alle ouders zo trots zijn op hun kinderen? Hoewel, kun je trots zijn op iets wat je niet zelf hebt gepresteerd? Ik dwaal af… De ouders vonden de gelegenheid in elk geval feestelijk genoeg om deze twee keer te vieren: een keer in augustus met een dagje dierentuin en een etentje ‘Mexicaan’, en een keer op de dag van de uitreiking zelf.

het bruidspaar en de Froukjes

de ‘Froukjes’ en het bruidspaar

En dan was er nóg een feest dat lang niet iedereen kan vieren: ons 25-jarig huwelijk. Op een mooie dag in het nog niet zo zomerse juni kwamen zowat al onze familieleden en vrienden bij elkaar in de prachtige accommodatie van Rietland, net buiten ons eigen Beijum. Tegen de verwachting in konden we een flink stuk van de middag buiten doorbrengen op het terras. We hadden een super-‘high tea’ en konden aan het eind van de dag, met bijdragen van alle gasten, een mooi bedrag overmaken aan ons favoriete goede doel in Mali. Wij een pleziertje, zij ook een pleziertje.

Moet ik er nog meer van zeggen? De grote-mensen-gebeurtenissen zijn genoeg besproken in daarvoor meer geëigende media, en de grote-mensen-mening die ik daarover heb, laat ik op andere plaatsen te pas en te onpas wel horen en zien. Wat ik nog zou kunnen doen, is een overzicht geven van bijvoorbeeld de boeken die ik heb gelezen. Maar dat doe ik niet, blader daarvoor maar even terug naar eerdere blogposts. Ik houd het voor nu bij goede wensen, voor mijn medemensen en voor mezelf.

En voor de echte liefhebber kreeg ik tijdens het schrijven deze link binnen per e-mail.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s